500 de persones marxen pel centre de Girona per exigir la contenció de preus i millors salaris

Els sindicats celebren haver recuperat la normalitat en una manifestació "en favor de la classe obrera"

Nova protesta dels sindicats aquest 1 de Maig a Girona després de dos anys sense fer-ho. CCOO i la UGT han reunit prop de 500 persones que han marxat des de la plaça Independència amb banderes i pancartes amb el lema '1 de Maig, la solució'.

Tot plegat per demanar la fi de les desigualtats, una millora dels salaris i la contenció de preus provocada per una inflació "creixent i insuportable". En aquest sentit, la secretària general de CCOO a les comarques gironines, Belén López, ha destacat que a Girona l'IPC ha pujat més que a la resta de demarcacions i que això "suposa un problema"

Per la seva banda, el nou secretari general de la UGT a la demarcació, Maxi Rica, ha reivindicat l'1 de Maig com una diada "imprescindible" i ha assenyalat que la reforma laboral permetrà guanyar drets als treballadors. Rica s'ha felicitat d'haver pogut tornar a fer la manifestació "en les mateixes circumstàncies que abans de la pandèmia". "Hi havia moltes ganes", ha remarcat.

els dos sindicats han reivindicat la reforma laboral i unes incipients millores que ja s'estan "començant a notar" però han assegurat que encara hi ha molts "reptes" per endavant. Entre ells, superar la "crisi" de preus que no està vinculada la guerra d'Ucraïna sinó que, segons els sindicats, està directament relacionada amb l'increment del preu de l'energia.

En aquest sentit, López diu que les empreses estan apujant preus per aquests increments dels costos però que en canvi, no s'està ajudant els treballadors. "Nosaltres no estem disposats que els treballadors tornin a pagar la crisi que no han generat i menys quan algú n'està traient benefici", ha insistit.

Per la seva banda, Rica ha dit que hi ha un clar empobriment de les classes treballadores que "s'està veient cada cop més a les comarques gironines". Especialment, ha dit, al sector de l'hostaleria, amb un "model caduc i una elevada taxa d'explotació". "Hem d'anar cap a altres models però sinó ho passarem malament a Girona", ha afegit.

"Conflictivitat laboral"

López ha afirmat, a més, que aquest any s'han de negociar molts convenis i que "si no som capaços d'establir uns criteris marc, tindrem molta conflictivitat laboral perquè si puja el nivell de vida però no pugen els salaris..". "S'ha d'apel·lar a la responsabilitat de tothom", ha afegit la responsable de CCOO.

La manifestació començarà a la plaça Independència a les 12 del migdia, amb parades a la subdelegació del govern espanyol i la delegació del Govern, i acabarà a la plaça del Vi.