La Fira Empordà omple Torroella en el seu retorn a la normalitat després de la pandèmia

El temps va respectar una Fira que va comptar amb showcookings i altres activitats

La Fira Empordà Cuina i Salut va omplir ahir Torroella de Montgrí (Baix Empordà) de visitants en el retorn a la normalitat després de la pandèmia d'un esdeveniment que ha tingut una quinzena d'activitats entre les quals van destacar els showcookings de peix fresc i sèpia, la xerrada de l'ultrafondista Núria Picas i el mercat de productes artesans i de proximitat.

La previsió meteorològica no va deslluir una fira que va arrencar divendres i que va poder celebrar tota la seva programació amb normalitat i concurrència de públic pels carrers més cèntrics de la vila. Aquesta ha estat la primera edició sense cap restricció per raons sanitàries des de l'inici de la pandèmia de Covid19.

Els showcookings

Com ja ve essent habitual en les darreres edicions, els showcookings van ser els plats forts de la jornada de dissabte. Al matí els restaurants del col·lectiu de restauració que participa en les Jornades Gastronòmiques de la Clova, la Sèpia i la Poma, una de les campanyes gastronòmiques que es fa al municipi, van posar a prova la versatilitat i maridatge d'aquests dos ingredients tant presents en la gastronomia torroellenca.

Amb un to distès i proper l’actor Marc Martínez va conduir una classe magistral del restaurador Toni Cabrera del Restaurant Alba, qui va cuinar un arròs de Peus de Porc amb Sèpia i brunyols. Amb multitud de picades d’ullet al públic, la sintonia entre actor i restaurador va fer venir salivera a una plaça de la Vila que va seguir atentament les explicacions del xef i va poder fer tastets.

A la tarda el showcooking va ser una classe magistral de Master Peix amb la participació de les Confraries de Pescadors de Palamós i l'Estartit i també presentada per Marc Martínez. Com al matí tampoc van faltar ni els tastets ni els consells per cuinar peix fresc com tampoc la divulgació d'aquest producte, un dels objectius que persegueix el projecte. Aquest pretén convertir a les persones en prescriptors i prescriptores de les espècies pesqueres locals i de la cuina tradicional marinera

Mercat i animació

També va ser animat el Mercat d'artesania i alimentació de proximitat i el Mercat Món Empordà. Productes km0 i saludables van omplir el centre de la vila, sobretot al matí, quan la meteorologia va ser benigne.
Els mercats van ser amenitzats amb animació al carrer de la companyia Traüt tant al matí com a la tarda i van coincidir amb  tallers de plantes silvestres característics de la Fira. Emporarom va oferir divendres un taller de plantes silvestres i dissabte un taller d’infusions i un de plantes condimentaries.

Núria Picas

Un dels moments més destacats de la Fira va ser la xerrada que l'ultrafondista Núria Picas va fer en un Auditori del Museu del a Mediterrània ple de gom a gom. L'ultrafondista va abordar els grans reptes que ha afrontat els darrer anys i com superar els fracassos.

Picas, campiona del món d'ultratrails, va reflexionar sobre el món de l'esport, la passió i els somnis i va recordar l’esportista Maria Garcia traspassada fa pocs dies. L’ultrafondista va fer un recorregut per la seva trajectòria amb passió i va receptar optimisme, resiliència i confiança.

Coneixença de la fauna de l'entorn

La Fira va arrencar divendres a la tarda amb un berenar de productes de proximitat a la Plaça de la Vila que va anar en paral·lel a una actuació familiar de Jaume Ibars sota l’eloqüent títol ‘Que comenci la festa’. Aquest mateix dia els ratpenats del Montgrí van ser els protagonistes amb un taller amb dinàmiques i jocs familiars i una ruta per conèixer aquesta espècie.