El Mercat de les Herbes de Santa Coloma de Farners torna amb una cinquantena d'activitats

Se celebrarà de divendres a diumenge

De divendres a diumenge tindrà lloc la 9a edició del Mercat de les Herbes de la Ratafia, organitzat per l’Ajuntament de Santa Coloma i la Confraria de la Ratafia. Comptarà amb gairebé una cinquantena d’activitats i experiències per viure intensament la primavera i despertar consciència sobre el nostre entorn i la necessitat de preservar-lo. L’edició del 2022 recupera totalment la presencialitat després que els dos darrers anys s’han hagut de fer les activitats de manera telemàtica o híbrida, per la pandèmia de la covid-19.

La programació d’enguany inclou conferències i sortides per compartir el coneixement etnobotànic, tastos i tallers per recuperar remeis i receptes amb plantes oblidades, així com espectacles i concerts per recuperar el carrer i les places després de dues edicions en format reduït. Tot plegat acompanyat del 69è Concurs de Flors, el més antic de Catalunya, que premia l’esforç d’aquelles persones que procuren fer entrar aquesta esplendor primaveral dins les cases i els jardins.

Enguany es tornarà a comptar amb el mercat de parades relacionades amb les plantes remeieres i el món de la ratafia que s’ubicarà a la Plaça Farners. Amb l’objectiu que tothom que vulgui pugui adquirir tot allò necessari per elaborar una bona ratafia. El diumenge els infants de la Petita Confraria oferiran les seves parades d’herbes.

La Confraria de la Ratafia posarà a la venda l’edició limitada de la millor ratafia local del Concurs de l’any passat, seguint la recepta de la Carme Barbé. Està elaborada a Santa Coloma per la Cooperativa La Sobirana, en el nou obrador que van inaugurar l’any passat.

69a edició del Concurs i Exposició de Flors

Un dels actes més emblemàtics i tradicionals del Mercat de les Herbes és el Concurs i Exposició de Flors, que enguany arriba a la seva 69a edició, consolidat com el més antic de Catalunya. Enguany l’exposició mantindrà la seva ubicació a l’Església de Sant Sebastià, i combinarà els premis tradicionals a les millors composicions florals amb els guardons a les millors fotografies de flors i plantes, continuant amb la línia iniciada l’any 2020, en què el concurs es va haver de fer totalment online per culpa del confinament.

La biomarató de flora

Una de les activitats més novedoses del Mercat d’enguany serà la segona edició de la Biomarató del Mercat de les Herbes, amb l’objectiu que tothom que ho desitgi pugui fotografiar flors i plantes de l’entorn de Santa Coloma, i aquestes passin a formar part d’un arxiu online. L’activitat comptarà, a més, amb premis per a les persones que recullin més fotografies d’herbes per fer ratafia durant els dos dies que durarà l’activitat.

Sortides guiades a la natura

Durant el cap de setmana hi ha programades tres sortides guiades als boscos de l’entorn de Santa Coloma de Farners. Una sortida estarà dinamitzada pel col·lectiu Els Corremarges i l’altra per l’Astrid van Ginkel de Fitomón i l’altra per en Josep Gesti. Aquests professionals acompanyaran als participants descobrir la flora de la zona del Rocar, podran participar en la Biomarató i en el cas dels Corremarges en acabar podran participar en el tast de diferents productes.

Exposició “Plantes silvestres. La flora local oblidada”

L’exposició participativa “Plantes silvestres, la flora local oblidada” és una producció del Centre Cívic de Porqueres que té com a comissàries Marta Benavente i Pilar Herrera, autores del llibre La gastronomia dels camins (Edicions Sidillà). Les il·lustracions són de Marta Bellvehí i el disseny de Marta Montenegro. La visita de l’exposició es complementa amb un concurs al que tots els visitants poden participar i guanyar una ratafia. Es podrà visita a l’espai 3 de la Casa de la Paraula des del dilluns 25 d’abril.

Xerrades tècniques i tallers

Tallers i xerrades temàtiques sobre les plantes i herbes medicinals, d’entre les quals en destaca la que oferirà el conegut folklorista Amadeu Carbó titulada “Perquè i quan celebrem el que celebrem?”i la de la Teresa Garnatje sobre les “begudes tradicionals amb plantes”.

Els visitants al Mercat podran aprendre en els diferents tallers que s’han programat a fer estampats vegetals, ungüent de primavera, instruments amb plantes, cabanes amb vímet...

Actuacions

Durant el cap de setmana també hi haurà lloc per a les activitats dels petits confrares, un concert del grup de música familiar Tresca i la Verdesca i també actuacions del grup Fetus i el Pèsol Feréstec. TAmbé hi haurà una nit de monòlegs amb Godai Garcia, RAquel Hervás i Pol Mallafré

Degustacions

Un dels esdeveniments clàssics i més esperats és el dinar silvestre a càrrec del col·lectiu Eixarcolant i també el sopar Paella Xinxollada 2.0 a càrrec de La Bulla. A banda hi haurà tast de cerveses artesanes, maridatge de vins naturals del mas Molla i la presentació de dos llibres de cuina. Maria Nicolau presentarà “Cuina o barbàrie” i Pere Cardona “històries del 46”