Nou judici pels aldarulls postsentència a Girona: Dos joves afronten 6 anys de presó

Els encausats neguen llançaments a la línia policial i diuen que van estar uns minuts a la manifestació "per tafanejar"

L'Audiència ha jutjat aquest dimecres dos joves més pels aldarulls postsentència a Girona. La fiscalia els acusa de desordres públics i atemptat a agents de l'autoritat i sol·licita una condemna de 6 anys i 1 dia de presó per a cadascun.

L'acusació sosté que van llançar objectes contra la línia policial la nit del 17 al 18 d'octubre del 2019. Els processats ho neguen i afirmen que ni tan sols van participar en la protesta. Segons han declarat, estaven a una pizzeria de la plaça U d'octubre quan van veure la mobilització a l'exterior i van decidir sortir un moment "a tafanejar". Com que hi havia llançaments, es van posar els cascos de moto per protegir-se. Els Mossos els van detenir cap a la una de la matinada quan caminaven pel carrer.

Es van trobar les protestes per casualitat mentre compraven una pizza, van sortir un moment "a mirar" i no van llançar cap objecte contra la línia policial. Els dos joves que s'enfronten a 6 anys i 1 dia de presó acusats d'haver llançat pedres i ampolles contra els antiavalots han negat totes les acusacions. Durant el judici, que s'ha fet a la secció tercera de l'Audiència de Girona, han explicat que, quan van veure que hi havia la manifestació a l'alçada del carrer Sèquia i van anar "a tafanejar".

Un cop a l'exterior, van descobrir que en aquell moment alguns manifestants llançaven objectes contra els antidisturbis i que hi havia càrregues policials. Per això, han dit que van decidir posar-se els cascos d'anar amb moto que duien per "protegir-se". És per aquests cascos, precisament, que els Mossos d'Esquadra els van detenir cap a la una de la matinada mentre caminaven al carrer amb la pizza a la mà. Segons la fiscalia, els llançaments d'objectes que presumptament van fer els processats van tenir lloc tres quarts d'hora abans.

Els agents han explicat que es van fixar en ells perquè cap altre manifestant es cobria el rostre amb cascs i perquè anaven "ben vestits", i no amb xandalls o dessuadores fosques com la majoria dels manifestants: "Semblava que s'ho haguessin trobat i haguessin decidir afegir-s'hi". Els Mossos sostenen que van veure "clarament" com aquests dos joves llançaven almenys una ampolla de vidre contra els antiavalots però no han pogut precisar si van tirar també pedres o castanyes. Tampoc van poder veure si realment algun dels objectes van impactar contra la línia policial.

Els encausats, per contra, han negat haver efectuat cap llançament i sostenen que van estar com a molt cinc minuts a l'exterior de la pizzeria. També remarquen que en cap moment es van sumar a la protesta. Segons el seu relat, els van arrestar quan es dirigien cap a la moto -aparcada prop de la plaça Marquès de Camps- amb el menjar per emportar.

La defensa dels encausats, encapçalada pel lletrat Benet Salellas, demana l'absolució i sosté que no hi ha proves que acrediti la participació dels dos joves en les protestes. D'entrada, posa en dubte que fossin els únics que anessin amb casc, exposa que els agents no han estat capaços de descriure'ls i que tampoc s'han aportat al judici com a peça de convicció. Per això, l'advocat apunta que no es pot acreditar que els joves que van detenir fossin els que els agents van veure participant en la protesta.

Salellas també sosté que els policies que han declarat al judici no s'han posat d'acord sobre la distància a la que estaven quan van veure els sospitosos fent llançaments però que, en tot cas, era a com a mínim 20 metres. Això, de nit i en un context de manifestació amb aldarulls i amb uns 500 participants rebaixen, segons la defensa, la capacitat de veure'ls clarament i identificar els cascos. El lletrat ha afegit a l'informe, a més, que no hi ha cap imatge d'aquella nit sobre la suposada implicació dels ara acusats, tot i ser "tan característics", segons els agents.

La fiscalia, per contra, demana una sentència condemnatòria i apunta que la identificació dels Mossos és suficient per enervar la presumpció d'innocència. A més, l'acusació pública considera que els encauats van fer els llançaments "amb unitat d'acció i propòsit", emparats per "l'acció coordinada de grups violents" i utilitzant objectes amb alta capacitat "lesiva".

L'única modificació de l'escrit d'acusació que ha fet la fiscalia al final del judici ha estat per retirar la sol·licitud d'expulsió, en cas de condemna, d'un dels processats perquè va arribar al país quan tenia set anys, té permís de residència i s'ha acreditat l'arrelament.

El judici ha quedat vist per a sentència.