Entra en funcionament el nou Servei d'Urgències de l'hospital Santa Caterina de Salt

És un espai polivalent equipat per atendre necessitats d'atenció intensiva en cas d'una nova pandèmia

El Servei d'Urgències del Santa Caterina estrena instal·lacions amb unes obres de reforma que han costat 2,8 milions d'euros. Aquest projecte ha ampliat el servei i compta amb un espai polivalent que serveixi per a futures noves pandèmies o situacions similars en què cal adaptar de forma polivalent els espais.

Els boxs del servei d'urgència tenen un llit electrònic connectat al sistema, monitors, respiradors, tancament amb portes automàtiques i vidres electropolaritzats i un sistema de videvigilància que es gestiona des dels punts de control central.

El servei d'urgències també compta amb un circuit independent per atendre casos psiquiàtrics. En aquesta àrea dedicada a la salut mental hi ha cinc boxs per a pacients amb simptomatologia greu i complicacions orgàniques. Cada espai del servei té el seu propi control d'infermeria que està connectat amb els serveis de referència d'Urgències i UCI.

A més, també hi ha tres consultes: dues per a urgències generals i una específica per a l'atenció de salut mental. També hi ha tres sales d'espera, lavabos adaptats i espais de magatzem, de neteja, de residus i per al personal.

La posada en marxa dels nous equipaments, a més de significar un salt qualitatiu en l’assistència, ha permès el retorn definitiu de l’atenció a la urgència psiquiàtrica al Servei d’Urgències de l’Hospital Santa Caterina, que s'havia traslladat a un altre edifici del Parc Hospitalari Martí i Julià per assegurar els circuits d’atenció als pacients urgents amb sospita de covid-19 durant la pandèmia.

Ampliació de 550 m2

El projecte d’ampliació s’ha dut a terme sobre l’àrea de semisoterrani de l’hospital amb una superfície aproximada 550 m2, connectat amb el Servei d’Urgències principal a través dos ascensors, de manera que la nova àrea queda totalment integrada en l’estructura del centre i del propi servei. L’entrada principal al Servei d’Urgències continuarà sent la de sempre, tant per a l’atenció de la urgència general com de l’atenció a la salut mental.

L’ampliació se suma als equipaments actuals del Servei d’Urgències que consten de sis boxs de primera assistència, un box pediàtric, un box per a la urgència ginecològica, dos boxs de reanimació, dos boxs d’aïllament i 1 box de psiquiatria, a més d’una zona d’observació amb sis punts d’atenció i una zona de tractament amb sis butaques. El servei disposa també d’una àrea de quatre consultes per a l’atenció dels nivells de triatge en funció de la urgència, a banda de l’àrea de control i espais d’ús intern, i tres sales d’espera.  

L’Hospital Santa Caterina atén la població del Gironès sud i la Selva interior (157.405 habitants), com a hospital comarcal, i al conjunt de la Regió Sanitària de Girona (761.591 habitants) en l’àmbit de la salut mental i l’atenció al pacient crític.

L’any 2021, l’Hospital Santa Caterina va atendre 48.531 urgències, de les quals, 5.017 van ser pediàtriques i 4.756 psiquiàtriques. De total de les urgències, 1.959 van ser pacients amb Covid-19. Des de l’inici de la crisi sanitària, les UCI del Santa Caterina han atès 461 pacients amb Covid-19. L’estada mitjana dels pacients a les UCI del centre ha estat de 12 dies, amb pics de més de 100 dies.