L'alcalde de Caldes de Malavella amenaça uns okupes amb una destral en un vídeo

Salvador Balliu es defensa dient que l'agredit va ser ell

Polèmica per un vídeo on l'alcalde de Caldes de Malavella i president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, s'encara a uns okupes i els amenaça amb una destral. Les imatges a xarxes mostren com Balliu discuteix amb els joves i, brandant la destral, els hi diu "Us vull fora" i "A mi m'han pagat perquè us faci fora". Va passar Dilluns de Pasqua.

L'alcalde de Caldes explica que, en realitat, l'agredit va ser ell, perquè quan va anar a la seva propietat li van sortir dos joves amb pals i un gos. Admet que es va posar nerviós per una situació que no desitja "a ningú" i que es va defensar amb el primer que va trobar. També diu que el vídeo tan sols ensenya una part del què va passar però demana disculpes per si algú s'ha vist ofès.

El vídeo que corre per xarxes socials està gravat amb mòbil i dura uns 45 segons. S'hi veu l'alcalde de Caldes i president del Consell Comarcal amb una destral a la mà mentre discuteix amb els okupes. Un dels joves que apareixen al vídeo -dos nois i una noia- té un pal a la mà. Balliu els hi diu que els vol "fora" i un d'ells li respon: "Val, marxarem, però de què vas?" en referència a la destral.

La noia, que està asseguda a terra, li demana a Salvador Balliu si és l'alcalde. "No, a mi m'han pagat perquè us faci fora", li contesta ell. "Us vull fora, a les dues", reitera l'alcalde de Caldes amb actitud amenaçadora, en referència al termini que els dona perquè marxin. "Val, però espera tio, que no hem trobat res, que és Setmana Santa", li diu un dels okupes.

El vídeo ja ha provocat reaccions de l'oposició de Caldes. Els tres grups que la formen (SomCaldes, ERC i En Comú Podem) diuen que l'actitud de Balliu és "inadmissible". "Ningú pot prendre's la justícia per part seva, i menys un càrrec públic com el senyor Balliu", diu l'oposició. Els tres grups estudiaran ara què fer, però ja avancen que no veuen "justificació possible" i que creuen que l'alcalde hauria de dimitir "immediatament".

Per la seva banda, Salvador Balliu diu que no desitja "a ningú" la situació que va viure, que va passar molts nervis i que l'agredit va ser ell. L'alcalde i president del Consell explica que aquesta finca, situada a la urbanització Can Solà Gros, és seva i que la té en venda.

Diu que per Setmana Santa, quan ell era de vacances, la Policia Local el va trucar per explicar-li que li havien entrat uns okupes. Els agents van parlar amb els joves, i ells van comprometre's a marxar Divendres Sant. Dissabte, quan Balliu va arribar de vacances, la policia va anar a comprovar si els joves ja eren fora. "Encara estaven a la casa, però els van dir que marxaven en aquell moment", ha dit l'alcalde.

De fet, diumenge Balliu va anar fins a la finca i no hi va trobar ningú. Va posar unes brides a les tanques i a les portes –"era l'única cosa que tenia", ha dit- i el Dilluns de Pasqua va anar a un basar xines a comprar panys, per reposar els que els okupes havien trencat.

"A empentes i cops"

"Quan vaig entrar a casa meu, de dins la finca en va sortir un gos gros, una noia i dos joves que portaven pals grans; em van començar a amenaçar i a increpar, i em van fer fora a empentes i cops", ha explicat l'alcalde de Caldes. Salvador Balliu diu que, en aquell moment, va patir per la seva "integritat" i que va ser "una situació molt dolenta" que no desitja a ningú.

Va ser aleshores quan va decidir defensar-se, i va agafar allò que tenia més a mà -la destral- entre les eines que duia a la furgoneta (amb les quals volia reparar els panys). És aquest el moment que mostra el vídeo, en què Balliu subratlla que també s'hi veu com els joves porten pals a les mans.

L'alcalde diu que, tot i els seus càrrecs polítics, va actuar "en nom propi" i a títol particular. "Era a casa meva i em vaig trobar amb unes persones que sortien de dins i m'amenaçaven amb pals", reitera. L'alcalde també diu que el vídeo s'ha de contextualitzar, perquè només mostra una part d'allò que va passar. "Em sap greu que s'hagi difós i demano disculpes si algú s'ha sentit ofès; però la veritat és que l'agredit vaig ser jo; era a casa meva i em van fer fora", insisteix. Explica també que els okupes l'endemà van abandonar la finca.

Desvincular-ho

L'alcalde també ha admès que va dir als okupes que l'havien pagat perquè els fes fora perquè ells insistien que era l'alcalde i que no els podia fer res. "Vaig voler desvincular-ho, i en aquell estat de nervis i de tensió, això és el que se'm va ocórrer", ha dit Salvador Balliu. "No van ser uns moments fàcils en què pots passar amb claredat; hi havia dos joves que en feien dos com jo i que m'amenaçaven amb pals, la situació era aquesta", ha afegit.

Salvador Balliu creu que el vídeo l'han difós els mateixos okupes. Creu que els grups de l'oposició han d'escoltar la seva explicació, perquè les imatges només mostren una part del què va passar. Per aquest dilluns a les set del vespre, l'alcalde de Caldes ha convocat una junta de portaveus amb l'oposició per exposar-los l'afer. Demana que l'escoltin i que després li facin totes les preguntes que necessitin.

"Desitjo que ningú es trobi en aquesta situació, perquè el que vaig passar i els nervis no els desitjo a ningú", diu Balliu. "Al final, em vaig haver de defensar d'alguna manera, que no va anar més enllà del que es veu al vídeo", hi afegeix l'alcalde.

"En cap cas la meva reacció s'ha d'entendre com una agressió ni com una amenaça cap als okupes sinó com a resposta d'una persona que se sent indefensa a la seva pròpia casa davant una amenaça", subratlla Salvador Balliu. "Lamento profundament la situació desagradable que s'ha generat, la confusió i la polèmica", afirma.

En mans d'advocats

Salvador Balliu diu que ja ha posat l'afer en mans dels seus advocats perquè se sent que l'han "atacat". "Les imatges demostren una cosa que no és la veritat; la veritat és que l'atacat vaig ser jo", diu. "Demano a tothom que es posi en la meva situació: em van aparèixer tres persones amb pals que em van amenaçar, i que d'alguna manera m'havia de defensar", explica.

L'alcalde diu que potser sí que no ho hauria d'haver fet brandant la destral, i que per això demana "disculpes". "Però la situació era molt violenta i jo no hi estic acostumat; actues com actues i a vegades prens decisions que no hauries d'haver pres, però que en la teva defensa són lícites", conclou.