Girona recupera l'esmorzar literari de Sant Jordi després de dos anys

S'hi han aplegat escriptors, editors, il·lustradors, traductors o llibreters

La seu de la Generalitat a Girona ha recuperat aquest matí la tradició de celebrar l’esmorzar literari de Sant Jordi, després de l’aturada de dos anys a causa de la pandèmia.

L’acte, que ha tingut lloc a la Casa Solterra, seu dels Serveis Territorials de Cultura, ha estat encapçalat per la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral, acompanyada del director territorial de Cultura, Josep Calataiud.

Persones vinculades al món literari de les comarques gironines, entre elles escriptors, editors, il·lustradors, traductors o llibreters, han participat en la trobada d’enguany, que ha tingut com a eix central “Poetes Girona” per posar en valor la poesia, i ha fet un reconeixement a la poetessa Rosa Font i el poeta Quim Español.

Durant la intervenció de Cañigueral, aquesta ha destacat que és molt important que “cuidem i recolzem la cultura” que “ha estat clau en aquests últims dos anys en què hem hagut de fer front a la pandèmia perquèens ha permès evadir-nos a través d’una novel·la, una obra musical o una pel·lícula”.

Cañigueral també ha mostrat el seu suport al sector literari i ha fet referència a la gran tasca dels seus professionals “gràcies a vosaltres el dia de Sant Jordi, una diada tan especial per les catalanes i catalans i pel conjunt sector, els carrers estan plens de grans llibres, i les llibreries i les biblioteques ho estan durant tot l’any” i ha afegit que “hem de celebrar la potència de la indústria editorial catalana”.

La delegada del Govern ha realçat que “avui és un dia en què la llengua catalana pren protagonisme”, i ha explicat que “el Govern tenim el compromís d’augmentar el coneixement i l’ús social del català, per això impulsem el Pacte Nacional per la Llengua, per estendre un debat públic al voltant d’aquest projecte de país”.

La delegada del Govern també ha apuntat que “apostar per la cultura és apostar per la transformació, per afavorir una societat més justa, equitativa, amb una millor cohesió social i que potenciï el pensament crític de les persones”.

D’altra banda, l’escriptor Lluís Muntada ha estat l’encarregat de fer la glossa als poetes Quim Español i Rosa Font, i ha ressaltat la importància de l’acte: “Els que entenem que la cultura és una segona biologia, una segona pell, sabem que reconèixer els altres, en aquest cas reconèixer les obres literàries que ens fan créixer, deu ser un dels actes civils més importants a què pot aspirar una comunitat. És per això que el valor d’aquest acte institucional d’avui és el d’un reconeixement imprescindible en la trajectòria de dos grans poetes”.

Respecte a la seva obra Muntada ha dit que: “Des d’atributs diferents i propis l’obra de Rosa Font i de Quim Español expressa una literatura plena d’autoconsciència estètica i existencial, forjada a partir de la fórmula horaciana d’equilibrar tècnica i talent, inspiració i domini, sentit i forma”.