Neix Í-TACA, un festival cultural reivindicatiu amb la música com a teló de fons

Les entrades es vendran en forma de pomes i ous ecològics per evitar aplicar el 21% d'IVA cultural

"Aquest i qualsevol sistema, sense l'oxigen de la cultura, s'ofega i es veu obligat al fracàs". Aquest és un dels fragments del manifest Í-TACA, que defineix la voluntat de la nova cita cultural que del 19 de maig al 6 de juliol es viurà al Baix Empordà. Amb la música com a teló de fons, Í-TACA pretén ser una cita per reivindicar "amb optimisme" el paper de la cultura.

El festival, promogut pels mateixos organitzadors que el Jazzpera, ha impulsat una marxa i un concert dalt el Castell de Montgrí amb actuacions, entre d'altres, de Sanjosex i Mazoni, i també hi haurà una nit dedicada al jazz. Per evitar el 21% d'IVA cultural i seguint l'estela del Teatre de Bescanó, les entrades seran ous i pomes. El director del festival Í-TACA, Fran Arnau, assegura que la cita vol ser quelcom més que un festival musical. En els darrers cinc anys, Arnau ha estat l'impulsor del festival Jazzpera i ara, enmig de la crisi econòmica i en un dels pitjors moments per a la cultura, ha volgut desenvolupar una idea que fa temps que tenia al cap. Es tracta d'ampliar l'espectre d'un festival musical i incorporar-hi d'altres activitats reivindicatives sota el lema 'La Cultura no és un luxe'.

El festival arrencarà el 19 de maig amb una original proposta: una pujada a peu al Castell de Montgrí, a Torroella. La idea és que tots els participants aniran vestits amb una samarreta vermella on es llegirà el lema del festival i, un cop a dalt el castell, podran gaudir d'un concert on hi participaran, entre d'altres, els artistes empordanesos Jaume Pla (Mazoni), Sanjosex, Rosa Pou i Xevi Lloses, entre d'altres. Els instruments es carregaran fins a dalt el castella amb burros catalans. Durant l'acte es gravarà un vídeo amb càmeres aèries per tal de deixar un testimoniatge de l'acció i es farà un dinar al peu de la muntanya.

El Jazzpera 'All Stars'

Un altre dels plats forts de l'Í-TACA serà un concert que reunirà les estrelles més destacades que durant les cinc edicions del Jazzpera han passat pel festival. Es tracta, doncs, d'una producció pròpia que, sota la direcció de Joan Chamorro, reunirà dalt l'escenari noms destacats del jazz català com Andrea Motis, Clara Luna o Susana Sheiman (veus) amb els instruments de Llibert Fortuny, Xavi Maurieta, Esteve Pi i Biel Ballester. Els organitzadors han batejat aquesta nit com el Jazzpera 'All Stars'.

A banda de la Pera i Torroella de Montgrí, el festival també organitzarà actuacions a la Casa Museu Gala-Dalí de Púbol o la plaça porticada de Monells. Els concerts es faran durant caps de setmana de juny i juliol i la programació oficial es presentarà a finals d'aquest mes de març. A banda dels concerts, també estan previstes xerrades, per exemple, sobre els orígens de l'actual situació de la cultura a Catalunya o ponències sobre moviments socials o entitats que han aconseguit amb èxit actuar en defensa dels drets bàsics com l'habitatge, la cultura i la llibertat d'expressió.

Segons ha explicat el director de la cita, Fran Arnau, la voluntat del festival també és contribuir a millorar la situació social de la zona i, per això, han decidit que un euro de les entrades dels concerts més importants es destini a entitats com el Banc dels Aliments.

Ous ecològics i pomes com a entrades

Seguint l'estela de la campanya 'Per la Salut de la Cultura' iniciada l'estiu passat pel Teatre de Bescanó, els organitzadors d'Í-TACA també han buscat la fórmula legal que els permet vendre les entrades aplicant l'IVA d'un 5% i no del 21%. "La cultura hauria de ser un producte de primera necessitat i tributar com a tal", ha reivindicat Arnau.

Per això, els assistents als concerts del festival hauran adquirit un pack d'ous ecològics de la granja La Pere de Gallerets o una poma de la Cooperativa Girona Fruits en lloc d'una entrada. Un cop adquirit el producte a través del web del festival, el públic haurà d'imprimir un comprovant que presentarà el dia del concert. Allà, rebrà el producte que hagi escollit -ous o poma- i, a més, "serà obsequiat" amb una entrada.