IAEDEN clama contra tres festivals programats a l'entorn dels Aiguamolls de l'Empordà

Son el Norai, el PrimaveraVan i la festa de Sant Joan, tots ells al càmping Nàutica Almata

L'associació ecologista IAEDEN-Salvem l'Empordà s'ha mostrat avui en contra de la celebració del festival Norai Music&Camp que tindrà lloc al càmping Nàutica Almata de Castelló d'Empúries (Alt Empordà) del 20 al 22 de maig i que té previst aplegar fins a 4.000 persones, al assegurar que els organitzadors no han demanat cap permís a l'Ajuntament per a dur-lo a terme i per la seva proximitat amb les Llaunes, un espai catalogat de "màxima protecció".

Des de la IAEDEN veuen "inacceptable i completament incompatible" la celebració d’un esdeveniment de tals magnituds en ple parc natural i a tocar de la Reserva Integral de les Llaunes, figura de màxima protecció mediambiental. Segons els ecologistes aquest tipus d’esdeveniments són fonts de "grans quantitats de soroll i afluència de gent" que a més tindrà lloc en una època de nidificació de diverses espècies amenaçades i protegides, podent resultar en una "catàstrofe ambiental".

L'associació assegura que els seus organitzadors mostre una actitud de "poca consciència" per l'espai natural i una "manca de respecte" cap a la normativa. Amb tot, temen que la celebració del Norai comporti l’abandó de moltes aus de les seves postes i cries, suposant un cop dur a la recuperació gradual que estaven tenint les poblacions d’ocells del parc després de la forta sequera que s'ha patit.

També cal recordar que la zona del càmping és inundable en bona part i que el mes de maig és un mes caracteritzat per intenses pluges. "Una forta tromba d’aigua podria suposar el risc d’inundació de part del càmping i posar en perill les persones assistents al festival", una actitud que consideren "totalment negligent" per part dels promotors.

IAEDEN també posa el focus amb la celebració de dues festes més al mateix indret, per un costat la cinquena edició de la festa de furgonetesPrimaveraVan i per l’altre una festa la nit de Sant Joan a la platja de Can Comes (normalment tancada per l’època de nidificació) amb “molta música, foguera i focs artificials" segons assenyalen al seu web.

Des de la IAEDEN demanen que l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, màxim responsable de la protecció de la legalitat mediambiental al seu municipi, aconsegueixi per tots els mitjans aturar el que consideren una "atrocitat ambiental" i apliqui les sancions corresponents als organitzadors per "temptativa de delicte mediambiental greu".

També insten a la resta d’administracions implicades, Generalitat i la Direcció General de Costes, a que es deneguin els permisos que es puguin arribar a presentar per aquestes activitats, "sol·licitud que encara no s’ha donat tot i que ja s’ha iniciat la venda d’entrades".