Metalquimia inverteix 2,5 MEUR en una nau per muntar màquines de productes amb proteïnes alternatives

La nova planta té 5.000 metres quadrats

L'empresa gironina Metalquimia ha inaugurat aquest dimecres una nova planta que servirà per muntar màquines desenvolupades a la mateixa fàbrica per elaborar productes amb proteïnes que no procedeixen dels animals. La planta té 5.000 metres quadrats i està situada al polígon industrial de Palol de Revardit (Pla de l'Estany), al costat d'altres fàbriques que ja té Metalquimia en actiu.

L'empresa, que aquest any celebra els 50 anys, ha anunciat que en la nova planta s'hi muntaran màquines amb tecnologies innovadores que es presentaran en la propera fira IFFA de Frankfurt, l'esdeveniment líder mundial en tecnologia de la carn i proteïnes alternatives.

L'elaboració de productes amb proteïnes alternatives que no provenen dels animals és un dels grans reptes del sector de l'alimentació en els propers anys. El president executiu de Metalquimia, Josep Lagares, ha assegurat que l'empresa "fa uns set anys" que treballa en abordar aquest repte dissenyant màquines que permetin al sector treballar amb aquestes proteïnes.

Per fer-ho, Lagares ha explicat que van visitar "primeres potències mundials" que elaboren productes alimentaris sense proteïna animal per saber quines eren les seves necessitats. A partir d'aquí, l'empresa gironina ha dissenyat noves tecnologies i processos que presentarà en els propers mesos a la fira IFFA Frankfurt. Es tracta de l'esdeveniment de referència mundial en tecnologia aplicada al sector carni.

El president de Metalquimia ha assegurat que els últims informes de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) en els propers anys "s'haurà de doblar el rendiment alimentari" per tal de tenir menjar per a tota la població. Això suposa "un repte" per al sector alimentari a l'hora d'explorar i explotar aliments alternatius.

Des de Metalquimia ja tenen a punt diverses tecnologies que "donen resposta" a aquest repte. Per tirar endavant aquestes noves tecnologies, anomenades plantes integrals 4.0, l'empresa ha inaugurat aquest dimecres una nova nau a Palol de Revardit de 5.000 metres quadrats. Aquesta planta, ubicat a prop d'altres centres de treball que té Metalquimia, permetrà muntar les noves màquines i enviar-les a diferents punts del món.

Dues noves solucions tecnològiques

En la nova nau, Metalquimia muntarà dues noves tecnologies batejades com la QDSCook'r i la QDSBake. En el primer dels casos, la solució tecnològica dissenyada per Metalquimia es concentra en desenvolupar la textura d'aquestes proteïnes alternatives.

La QDSCook'r permet cuinar i humitejar amb precisió productes amb proteïna vegetal texturitzada i altres proteïnes alternatives que hi hagi en el producte en pocs segons. Això farà que hi hagi una "pèrdua mínima en el gust i l'olor". La QDSCook'r també es pot fer servir de cocció prèvia per a snacks de carn i llaminadures per a mascotes. El president de Metalquimia ha recordat que les llaminadures per a mascotes són un mercat creixent.

Per altra banda, la tecnologia QDSBake es pot fer servir per a cuinar i fornejar productes que estan preparats per menjar, com també per cuinar i assecar snacks de carn.

Referent en innovació

En la inauguració de la nova planta de Metalquimia hi ha assistit el vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, qui ha posat l'empresa com a "exemple de país". Puigneró ha assegurat que Catalunya "no vol viure de subvencions i vol innovar", igual que ha fet l'empresa gironina amb la nova planta especialitzada en muntar maquinària per a proteïnes alternatives.

En l'acte també hi ha participat la consellera d'Universitats i Recerca, Gemma Geis, qui ha remarcat l'ambició de Metalquimia al llarg dels 50 anys de vida. La consellera ha anunciat que Catalunya necessita "que les empreses augmentin el percentatge en recerca" i per això creu que Metalquimia és un bon exemple d'aquesta inversió.

Per altra banda, Gemma Geis ha avançat que el Govern està preparant la creació d'un equip que assessori el Govern en la creació de polítiques que inentivin la recerca a les empreses. En aquest equip, Gemma Geis ha anunciat que hi haurà el president executiu de Metalquimia.

L'alcalde de Palol de Revardit i l'alcaldessa de Girona han remarcat el caràcter familiar que manté la indústria gironina malgrat el seu creixement exponencial al llarg dels 50 anys de vida. A més, Marta Madrernas també ha destacat la "vinculació social" de Metalquimia amb projectes educatius dins de la Fundació Creativació, que impulsa formacions sobre creativitat i emprenedoria a les aules, o el mecenatge cultural a l'Orquestra de Simfònica i Cobla i Corda de Catalunya.