Un veí de Biure d'Empordà troba un obús de la Guerra Civil

L'home l'ha desenterrat i l'ha carregat al seu cotxe tot i que finalment l'ha entregat als Mossos d'Esquadra

Un veí de Biure (Alt Empordà) d'uns 40 anys ha trobat aquest diumenge a les tres de la tarda un obús de 30 centímetres de llargada en una zona muntanyosa del municipi. L'home estava passejant pel bosc amb un detector de metalls quan ha trobat la munició, l'ha desenterrada i l'ha carregada al seu cotxe.

Un cop ha arribat a casa s'ho ha repensat i ha decidit que era millor dirigir-se a un dels agents dels Mossos d'Esquadra que viu al poble. L'agent ha activat l'àrea de desactivació d'artefactes TEDAX-NBQ que, després d'avaluar la perillositat de l'artefacte, han decidit traslladar-lo fins a una pedrera propera i l'han fet explotar poc després de dos quarts de set de la tarda.

Els Mossos d'Esquadra han rebut l'avís de l'existència d'aquest obús al voltant de les tres del migdia d'aquest diumenge. La troballa l'ha feta un dels veïns del poble que estava passejant pel mig del bosc amb un detector de metalls. L'home, quan ha trobat l'artefacte, ha decidit desenterrar-lo i carregar-lo al seu cotxe per emportar-se'l cap a casa. L'obús era de dimensions petites, d'uns trenta centímetres de llargada, i estava gairebé intacte.

Un cop ha arribat a casa, l'home s'ho ha pensat dues vegades i s'ha dirigit cap a un dels agents del cos de Mossos d'Esquadra que viu al municipi. L'agent, al seu torn, ha donat l'avís i s'han activat els membres de l'àrea de desactivació d'artefactes TEDAX-NBQ, que han avaluat la perillositat de l'obús.

Després d'analitzar la situació, els agents han carregat l'artefacte dins d'una bossa de grans dimensions i l'han portat fins a una pedrera propera on l'han fet explotar al voltant de dos quarts de set de la tarda.

Ara fa uns mesos, concretament el mes de setembre de l'any passat, una brigada municipal d'Artesa de Segre (Noguera) també van descobrir un obús de la Guerra Civil en un solar de la població mentre feien tasques de neteja. En aquell cas, l'artefacte estava semienterrat i feia uns 40 centímetres de llargada.