Blanes presenta una publicació amb prop de 200 fotografies històriques del municipi

Les imatges són de finals del segle XIX fins els anys seixanta del segle passat

Blanes (Selva) va acollir recentment la presentació del llibre 'Blanes desaparegut' que forma part de la col·lecció 'Catalunya desapareguda' de l'editorial Efadós, on s'hi poden trobar prop de 200 fotografies del municipi de finals del segle XIX fins a mitjans dels anys seixanta del segle passat.

Les imatges són el testimoni d’un període en què Blanes encara era una vila per definició, ja que no arribava encara als 20.000 habitants que marca la diferència per esdevenir ciutat. La presentació la va encapçalar dimecres passat a la tarda la tinenta d’alcalde de l’Arxiu Municipal i Patrimoni Històric, Olga López, qui va cedir la paraula als dos autors de la publicació: Toni Reyes i Aitor Roger, director i tècnic de difusió cultural de l’Arxiu Municipal, respectivament.

També va intervenir en l’acte Roser Arís, de l’editorial Efadós, qui va agrair l’acurada tasca dels dos treballadors de l’arxiu. També es va fer un agraïment  en especial a l’escriptora blanenca Maria Aladern, qui ha tingut cura del pròleg.

Entre els relats que s’hi inclouen, també hi ha una retrospectiva del què s’ha anomenat el ‘Blanes Tradicional’, com també altres punts de vista: el passat industrial, l’activitat comercial, la venda a Plaça i al Portal, les comunicacions, l’activitat política, el calendari festiu religiós, la indumentària de les classes populars i la de les benestants, el lleure o els elements del paisatge avui dia transformats d’una manera evident o, simplement, eliminats.

Al primer capítol ‘Al voltant de marc’ es relaten alguns dels elements clàssics com ara la relació amb les drassanes i l’activitat del moll. El segon apartat és el dels ‘Carrers i Paisatges’ on s’hi recull la vida quotidiana en totes les seves manifestacions. Per últim, el darrer capítol es refereix a ‘El món dels terrassans’, on els protagonistes són els plans de la Tordera, que van abandonar el cereal per l’horta.

Els autors

Toni Reyes i Valent (Blanes, 1962) és llicenciat en Història i màster en Arxivística per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Actualment és director de l’Arxiu Municipal de Blanes i tècnic de Patrimoni Històric de la vila. Per la seva banda, Aitor Roger (Blanes, 1979) és llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Va ser secretari tècnic de la commemoració de l’Any Joaquim Ruyra i està molt implicat en el teixit associatiu i cultural blanenc. Treballa com a tècnic de difusió cultural a l’Arxiu Municipal.