L'Espai Armengol debat sobre plataformes digitals per a la difusió del patrimoni cultural

La jornada va comptar amb Ciro Llueca i Maite Oliva

L'Espai Armengol, de Vilajuïga, va acollir dijous la conferència "Plataformes digitals per difondre el patrimoni cultural" a càrrec de Ciro Llueca, coordinador del PADICAT (Patrimoni Digital de Catalunya) de la Biblioteca Nacional de Catalunya. L'especialista en preservació digital va enumerar una àmplia llista de repositoris o eines de gestió que permeten posar en línia exposicions virtuals, col·leccions d'imatges o de qualsevol altre fons documental.

El conferenciant va insistir que els repositoris tenen la voluntat de preservar un contingut digital a llarg termini. "Aquella acció que nosaltres fem avui per preservar el nostre patrimoni neix amb la voluntat de permanència indefinida". Omeka, Contentdm, DSpace, Eprints, Greenstone, Fedora són alguns de les eines digitals, moltes d'elles amb accés lliure, que possibiliten conservar digitalment de tota mena de fons.

La conferència fou complimentada amb el cas pràctic de Wikiartmap, una plataforma digital per a la difusió nacional i internacional de l'art, el patrimoni i la creació en l'espai públic. Maite Oliva, fundadora i directora de Wikiartmap, va explicar que la iniciativa ja ha superat els 5.000 usuaris, els 22.000 continguts i està disponible en sis idiomes. Ara mateix, segons els seus impulsors, avui en dia és la major mapa d'art i patrimoni del món.

Propera conferència

'Coaching per a emprenedors: posa en marxa o fes créixer la teva idea', amb l'experta en aquesta disciplina Sandra Llinares, serà la propera conferència gratuïta organitzada per l'Espai Armengol. Aquesta nova proposta tindrà lloc el 21 de març. Per a inscripcions, cal omplir el formulari al web de l'Espai Armengol.