La PAH atura el desnonament d'un pare de 27 anys del barri de Sant Narcís de Girona

Aquesta era la quarta vegada que el banc intentava fer fora de casa seva el jove, que fa mesos que no cobra l'atur

La pressió ciutadana ha aconseguit aturar el desnonament d'un pare de 27 anys del barri de Sant Narcís de Girona. L'afectat, en Lluís, té un fill de 7 anys i va perdre la feina a finals del 2009. Ara ja no cobra ni l'atur. La situació els va passar factura a ell i a la seva parella, i es van acabar separant.

Ara, ell viu a casa dels seus pares i ha desmuntat tot el què ha pogut del pis, davant la imminència que l'entitat amb qui va té la hipoteca -Bankia- el fes fora. Aquest migdia era el quart cop que el banc intentava dur a terme l'execució hipotecària, però la presència d'una cinquantena de persones, que s'han aplegat amb pancartes a la porta de l'edifici, ha fet que el jutjat decidís suspendre'l.

El desnonament d'aquest dijous al barri de Sant Narcís s'havia fixat per a dos quarts de dues del migdia. Aquest era el quart cop que Bankia intentava fer fora de casa en Lluís, un pare de 27 anys que ara en fa tres es va quedar sense feina. A finals del 2009, l'afectat treballava de muntador de mobles i vivia amb la seva parella i el nen en un pis del número 4 del carrer Mare de Déu del Mont.

La crisi, però, va fer que es quedés sense feina i ara ja no cobra ni atur. Arran de tot això, la relació entre ell i la seva parella es va deteriorar i es van acabar separant. Aviat, en Lluís no va poder fer front a les quotes de la hipoteca. L'abril de l'any passat el van intentar desnonar per primera vegada i, des d'aleshores, també ho havien provat al juliol i a l'octubre.

A finals d'any, el jove va comprometre's a entregar les claus del pis a Bankia, però a darrera hora va decidir no fer-ho i continuar lluitant. Ara, en Lluís viu a casa dels seus pares i ha tret tot allò que ha pogut del pis del carrer Mare de Déu del Mont, davant la imminència que l'entitat el fes fora de l'habitatge.

Avui, el jutjat havia fixat el quart intent de desnonament. Des de les dotze del migdia, una cinquantena de simpatitzants i membres de la PAH Girona s'han aplegat a les portes de l'edifici amb l'objectiu d'impedir que es portés a terme el procés d'execució hipotecària.

La pressió ciutadana ha fet efecte i, a les tres de la tarda, des del jutjat han comunicat a la PAH que el desnonament s'havia suspès. L'anunci ha generat automàticament una cridòria entre els concentrats, que han anat repetint a l'uníson: 'Sí que es pot! Sí que es pot!.

Tornar a aixecar cap

"Allò que vull és, simplement, aconseguir una segona oportunitat; em trobo en aquesta situació perquè em vaig quedar sense feina i no podia pagar les quotes", ha explicat en Lluís. I hi ha afegit: "Només vull arribar a un acord amb el banc, que ens satisfaci a tots dos, i poder aixecar cap".

Demà al matí, el jove i altres membres de la PAH Girona aniran als jutjats per veure com queda el desnonament. I és que pot ser que, a partir d'ara, com que ja és el quart cop que l'execució hipotecària queda en suspens, tot el procés s'aturi. I hagi de ser el banc -en aquest cas, Bankia- qui arribi a un acord amb l'afectat.

La portaveu de la PAH Girona, Marta Afuera, ha assegurat que Bankia "no té cap dret" a quedar-se amb l'habitatge. "Després de totes les ajudes públiques que ha rebut, la meitat del pis d'en Lluís és nostra", ha assegurat Afuera. La portaveu també ha demanat que els bancs permetin a aquelles famílies ofegades per la hipoteca poder-se quedar als seus pisos "a canvi de quotes simbòliques fins que la situació millori".

El d'en Lluís ha estat el cinquè desnonament que la PAH Girona aconsegueix aturar aquesta setmana. Dimarts, els membres de la plataforma van anar a fer pressió a entitats bancàries i van aconseguir aturar quatre processos més, que ja tenien data per a aquesta setmana, a Girona, Salt (Gironès) i Tordera.