Girona i Figueres comptaran demà amb seus per votar a les eleccions franceses

Els votants només poden participar dels comicis presencialment o per delegació de vot, no per correu

Uns 27.000 residents a Catalunya podran votar a les eleccions presidencials franceses, que comencen aquest diumenge amb la primera volta, segons fonts del consolat francès a Barcelona. Els votants hauran d'anar a presencialment a una de les 15 meses electorals distribuïdes en quatre col·legis electorals arreu del país: a Barcelona, Girona, Figueres i Reus.

A la demarcació de Girona, que compta amb 3.500 persones de nacionalitat francesa registrades, els punts de votació es troben al Centre Cívic Ter de Girona (carrer Can Sunyer, 46); mentre que a Figueres està ubicat al Centre Cívic Creu de la Mà (plaça Remei Bosch). Els votants gironins que visquin en municipis amb codis postals que comencin per 174, 176 i 177 ho hauran de fer a la capital de l'Alt Empordà, mentre que la resta haurà d'anar a Girona.

Els francesos que vulguin participar dels comicis des de Catalunya han d'estar registrats com a residents al consolat, donats d'alta al cens de votants i no podran votar per correu, ja que aquesta opció no existeix a França. Només poden delegar el vot si ho han sol·licitat amb anterioritat. Al voltant de cent persones faran possible la logística de les eleccions.

L'Auditori 1899 del FC Barcelona, al Camp Nou, acollirà 12 de les 15 meses electorals repartides per Catalunya, i servirà de col·legi electoral de tots els residents a la demarcació de Barcelona. Els francesos residents a les demarcacions de Tarragona i Lleida hauran d'exercir el seu dret a vot al Liceu Francès Marguerite Yourcenar, a Reus.

Tal com ha detallat el consolat, el sistema electoral francès pel que fa als no residents és diferent a l'espanyol, ja que els electors no reben les paperetes a casa ni han d'enviar-les per correu. Quan s'inscriuen com a residents al consolat, se'ls pregunta si volen que se'ls doni d'alta al registre de votants i, si és el cas, no han de fer cap altra gestió per participar de cap cita electoral en el futur ni esperar cap notificació postal, només han d'anar al col·legi corresponent a cada jornada electoral. La inscripció al cens d'electors només és automàtica en els joves que compleixen 18 anys i que ja estaven registrats al consolat quan eren menors.

L'oficina diplomàtica a Barcelona s'ocupa de Catalunya, Illes Balears i Aragó, i fa possible la votació en els tres territoris, gràcies a un centenar de persones entre treballadors del consolat i voluntaris de la comunitat francesa. Membres d'entitats com els liceus francesos o l'Institut Français són alguns dels qui hi col·laboren. Cada mesa està formada, com a mínim per un president, un secretari i dos vocals, tot i que de vegades hi ha reforços, ja que "és molt justet" amb quatre persones, tenint en compte que unes 1.800 persones estan cridades per mesa, reconeix el consolat.

Segons l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), 36.246 persones de nacionalitat francesa vivien a Catalunya a data d'1 de gener del 2021. Els qui no estiguin registrats al cens de l'oficina diplomàtica o estiguin a Catalunya de pas, només poden votar a la mesa electoral corresponent a França o bé delegar el vot.