Girona renova els pictogrames dels lavabos municipals per fer-los inclusius

La Piscina Municipal de Santa Eugènia – Can Gibert del Pla és el primer espai on es desplegarà la iniciativa

L’Ajuntament de Girona ha iniciat aquesta setmana el procés per renovar progressivament els pictogrames de tots els lavabos d’equipaments municipals amb l’objectiu de fer-los inclusius. La Piscina Municipal de Santa Eugènia – Can Gibert del Pla és el primer espai on es desplegaran els nous dissenys, que compten amb pictogrames inclusius per a persones que no s’identifiquen amb el sexe biològic amb què han nascut. L’elaboració de dels grafismes s’ha fet a través d’un procés participatiu amb persones del col·lectiu LGTBIQ per tal de consensuar una imatge respectuosa amb la seva identitat.

El regidor d’Educació, Infància i Esports, Àdam Bertran, ha destacat “la importància de la proposta, que s’ha estat treballant durant els darrers mesos per tenir una ciutat més inclusiva en els equipaments esportius, i que forma part d’una voluntat més àmplia, amb altres accions que ja s’estan duent a terme, com les formacions al personal d’aquests equipaments, cartelleria específica, o l’actualització dels reglaments corresponents”.

Per la seva banda, la regidora de Drets Socials, Núria Pi, ha explicat que “des del Servei d’Atenció Integral a la diversitat afectivosexual i de gènere de Girona, treballem en moltes línies per proposar solucions als diferents reptes a què ens anem trobant. Aquesta és una acció que, a part de ser útil per a les persones del col·lectiu, també ens permetrà augmentar la sensibilització de la ciutadania. Per això la voluntat és anar-ho ampliant paulatinament a tota la xarxa d’equipaments municipals, de manera que com a Ajuntament també donem exemple en el respecte cap al col·lectiu LGTBIQ i les seves necessitats en els àmbits més quotidians”.

Els dissenys presentats també inclouen altres icones com el símbol d’un nadó per fomentar la coresponsabilitat en les cures o un nou pictograma per a les persones amb diversitat funcional. Amb aquesta acció es busca que tota la ciutadania se senti representada i inclosa en els diferents espai de la ciutat.

La iniciativa sorgeix de la regidoria d’Esports de l’Ajuntament juntament amb el Servei d’Atenció Integral a la diversitat afectivosexual i de gènere de Girona (SAI), amb la voluntat d’eliminar els espais que segreguen per sexe i d’assolir una ciutat plenament respectuosa envers la diversitat afectiva, sexual i de gènere de la ciutadania. D’aquesta manera també es compliria amb la Llei 11/2014, de 10 d’octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals (LGTBI) i per a erradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.

Bertran ha afegit que “és important començar a fer camí, i estem molt contents de poder-ho fer des de la regidoria d’Esports del consistori en coordinació amb el SAI, per així poder transportar-ho a tots els equipaments municipals, i que realment sigui un nou model de pictogrames, homogeni per a tota la ciutat”.

La intenció de l’Ajuntament de Girona és estendre aquesta iniciativa a tots els equipaments esportius municipals en una primera fase, i traslladar-ho també a la resta d’equipaments municipals durant els propers mesos.