El Festival de Circ de Figueres ja té guanyadors

Els xinesos Jinan Acrobatics Troupe i els russos Troupe Yakov Ekk són els guardonats

Els xinesos Jinan Acrobatics Troupe i els russos Troupe Yakov Ekk han estat els guanyadors dels Elefants d'Or, el primer premi del Festival Internacional del Circ de Figures. Els guanyadors dels Elefants de Plata han estat els trapezistes vietnamites Thu Hiep & Hoang An i la trapezista russa Yana Serdyukova i els Elefants de Bronze han estat per al Duo Catalexi (Quebec) i el Duo Funckoholics (Rússia).

El premi de la Crítica ha anat a parar al Duo Réquiem (Colòmbia). Els guardons s'han lliurat aquesta darrera nit, batejada com la Gala d'Or. En aquesta segona edició del festival, que s'ha traslladat al recinte firal de la capital empordanesa i ha ampliat aforament, s'han venut més de 23.000 entrades.

Després de quatre dies de festival i de 22 actuacions a la pista de la carpa central, el jurat ha seleccionat els tretze millors espectacles que han competit aquesta nit per als premis dels Elefants d'Or, Plata i Bronze. La batejada com a Gala d'Or, s'ha celebrat amb pràcticament totes les localitats plenes.

La primera part de la Gala d'Or l'han tancat entre aplaudiments els xinesos Jinan Acrobatic Troupe amb els seus espectaculars salts i acrobàcies impossibles entre cercles disposats a diferents alçades, que els han valgut el guardó més valuós. L'altre espectacle guanyador, a càrrec dels russos Troupe Yakov Ekk, ha estat el que ha tancat la nit. Aquesta formació ha portat fins a Figueres el seu espectacle d'acrobàcies dalt de cavalls.

Entre els espectacles que el jurat ha seleccionat per a aquesta gala final hi havia també els guanyadors dels Elefants de Plata i d'Or. La trapezista russa Yana Serdyukova ha volat per sobre de la carpa del festival a gran velocitat mentre feia piruetes i salts dalt el trapezi. L'altre Elefant de Plata se l'ha endut una altra formació de trapezistes, els duet vietnamita anomenat Thu Hiep & Hoang An.

El jurat ha decidit atorgar els Elefants de Bronze al Duo Catalexi (Quebec), que han fet un espectacle de cintes molt aplaudit i al Duo Funckoholics, de Rússia, amb un espectacle de màstil xinès inspirat en la relació de parella que tenen fora de l'escenari.

També ha estat sorprenent el número protagonitzat pel Duo Réquiem de Colòmbia, on els trapezistes han actuat amb la cara tapada en un espectacle poètic i de gran contingut estètic. El duet ha rebut el Premi de la Crítica.

A banda dels premis més destacats, durant la Gala d'Or també s'han entregat altres premis com el Premi del Públic que ha coincidit amb un dels guanyadors de la nit: l'espectacle dels xinesos que salten entre cercles (Jinan Acrobatic Troupe) o el premi de la Imatge, per al Trio Attar, entre d'altres guardons.

Més de 23.00 entrades venudes

La segona edició del festival s'ha tancat aquesta nit amb un gran èxit de públic. Més de 23.000 espectadors han omplert la carpa instal·lada a l'espai firal de Figueres durant els cinc dies de festival. En aquestes cinc jornades, han passat per Figueres 63 artistes de tretze països diferents, amb un total de 22 espectacles. Els organitzadors del festival han fet un balanç positiu de la cita, que consideren que consolida Figueres com a cita de referència del món del circ a nivell europeu.

La xifra d'assistents supera la de l'any passat (14.500 espectadors) ja que amb el trasllat del Castell de Figueres a la zona del Firal el festival ha guanyat en aforament. Enguany han pogut doblar l'espai cobert per carpes passant de prop de 2.700 metres quadrats a més de 4.200 i se n'han creat de nous. També s'ha passat de 1.450 localitats per funció a 2.250.

El seu director, Genís Matabosch, ha remarcat durant la gala les dificultats que han hagut de superar -entre d'altres, el canvi d'emplaçament a darrera hora- per tal que el festival sigui una realitat i ha agraït al cos tècnic, als voluntaris, empreses i administracions la implicació per situar Figueres entre les grans ciutats del món que celebren festivals d'aquesta envergadura.