Un formatge amb aigua de mar al Fòrum Gastronòmic

La cuina andina de Gastón Acúrio i les experiències de Carme Ruscalleda, principals activitats en el segon dia del certamen

El Fòrum Gastronòmic de Girona és una cita que molts professionals del sector aprofiten per fer la presentació de nous productes. Enguany, els visitants han pogut conèixer el formatge marí de Mas Marcè, a Siurana d'Empordà, curat amb aigua de mar, un cava Torelló etiquetat amb un disseny de Custo Dalmau que es pot veure en 3D o unes confitures elaborades a Torrent (Baix Empordà) que incorporen ja el producte amb les què podrien ser maridades, com és el cas de la tomata confitada amb formatge de cabra o mongeta del ganxet confitada amb bacallà.

La cuina andina de Gastón Acurio i les experiències de Carme Ruscalleda a Sant Pol, Barcelona i Tòquio han estat els plats forts en aquesta segona jornada. El Fòrum Gastronòmic de Girona acull en aquesta edició 300 expositors que assisteixen a la cita disposats a oferir als milers de professionals els seus productes durant els tres dies que dura el certamen. La zona d'expositors es distribueix en dos pavellons i és la primera parada obligatòria per als visitants, que se la troben només accedir a la fira.

Entre les novetats que s'han presentat enguany, destaca el formatge marí que elaboren a la formatgeria Mas Marcè de Siurana d'Empordà, de la qual són clients xefs de la talla de Joan Roca o Carme Ruscalleda. Aquesta família de tradició pastora elabora els productes amb llet d'ovella ripollesa i, en aquesta ocasió, incorpora l'aigua de mar en el procés de curació enlloc de salar els formatges amb salmorra, com és habitual. Segons Manel Marcè, pastor i formatger, això fa que el formatge sigui més suau i tingui "tocs marins". L'aigua que han usat en el procés d'elaboració procedeix del Cap de Creus i és tractada abans no s'incorpora als formatges.

D'altra banda, també s'ha presentant en el sí de la fira una novetat en matèria de melmelades, elaborades pel Museu de la Confitura, a Torrent (Baix Empordà). Enguany, els productors afegeixen a la mateixa confitura un altre ingredient amb el qual es podria maridar i, per tant, es pot consumir directament sense haver-la de combinar amb res més. És el cas de la confitura de tomata amb formatge de cabra, la de mongeta del ganxet amb bacallà o la de patata confitada amb botifarra de perol. "Les hem presentat aquest matí i han tingut molt bona rebuda, en cuina sempre s'ha d'innovar", apunta Georgina Regàs, impulsora del museu, que remarca que tots els productes són de la zona.

Un altre dels productes que més mirades ha atret és un cava de més de quatre anys elaborat per Torelló, de Sant Sadurní d'Anoia, i que té com a principal novetat la manera com es presenta. El cava s'ha etiquetat amb un disseny elaborat per Custo Dalmau -que és la segona vegada que col·labora amb la marca- i es pot veure en tres dimensions ja que el cava es ven acompanyat d'unes ulleres especials. Segons el director de caves Torrelló, Antoni de la Rosa i Torelló, ofereixen al client una experiència més enllà de la degustació ja que posen èmfasi en el disseny i l'exclusivitat del producte. La voluntat de Torelló és tancar el cercle d'aquí a dos anys amb un tercer disseny de Custo Dalmau per a la marca. L'ampolla costa uns 30 euros.

Un altre dels productes més originals que s'han exposat a la fira és l'aigua de mar destinada a la cuina. L'empresa Mediterranea Aigua de Mar extreu aigua a la costa de Blanes i la tracta per tal que es pugui usar per cuinar. El director de màrqueting de l'empresa, Albert Fernàndez, ha explicat que es pot fer servir tant per descongelar productes, com per perllongar la conservació del peix i marisc i o per coure verdures o pastes i donar-hi més gust. El producte va veure la llum fa deu mesos i ja l'exporten a Itàlia, Holanda i França i estan intentant obrir mercat a Amèrica. L'empresa catalana ha patentat la marca i remarca que és un producte únic al món perquè "garanteix el manteniment de les propietats saludables de l'aigua del mar".

Ponències del dia

L'activitat del Fòrum Gastronòmic pivota entorn de la fira però també de les conferències, ponències i tallers que es fan al llarg del dia a l'Auditori i a d'altres espais del certamen. En aquest segon dia, els cuiners més destacats que han passat per Girona a explicar les seves experiències han estat Carme Ruscalleda i el cuiner peruà Gastón Acurio.

Ruscalleda -acompanyada de Raül Balam i Jérôme Quilbeuf- ha repassat la cuina que s'elabora tant al Sant Pau de Sant Pol (Maresme), com al restaurant que té amb el mateix nom a Tòquio i al restaurant Moments de Barcelona. D'altra banda, un dels cuiners més reconeguts de Sud-amèrica, Gastón Acurio, ha participat en una taula rodona sobre nous formats d'èxit als negocis d'hostaleria acompanyat d'altres cuiners i també s'ha exhibit en un dels tallers explicant com cuinar plats andins, com el tradicional ceviche peruà.