Acord pioner a Girona entre les policies de Cassà, Llagostera i Caldes per fer serveis conjunts i compartir material

El conveni culmina un camí engegat ara fa tres anys

Acord pioner a les comarques gironines entre les policies locals de Cassà de la Selva, Llagostera i Caldes de Malavella per fer serveis conjunts i compartir tant material com formació. Els tres cossos sumen una plantilla de 48 efectius i donen servei a uns municipis que, en conjunt, superen els 27.000 habitants.

El conveni, que culmina un camí engegat ara fa tres anys, permetrà millorar la coordinació i, de retruc, incrementar l'eficàcia dels agents a l'hora d'atendre emergències, combatre delictes i dur a terme controls de trànsit. Durant la signatura, els alcaldes han posat en relleu que amb aquest acord "tothom hi guanya", perquè "la immediatesa" a l'hora d'actuar "farà augmentar la sensació de seguretat de la ciutadania".

Arribar a tancar la col·laboració entre les tres policies no ha estat fàcil. Durant la signatura del conveni, tots tres alcaldes han recordat que portaven treballant-hi des de fa tres anys. L'acord, que aquest febrer va rebre l'aval de la Comissió de Policia de Catalunya, permetrà que els tres cossos puguin compartir recursos (tant humans com materials) i que els agents surtin dels seus respectius termes municipals per fer controls conjunts, dispositius preventius o donar-se suport en casos d'emergència.

El conveni, que té una vigència de quatre anys prorrogable fins als vuit, concreta que a partir d'ara les policies unificaran compres "per obtenir millors preus i estalviar recursos" als municipis. A més, impulsaran un pla de formació continuada (organitzant cursos planificats de manera conjunta), es donaran suport en casos de seguretat ciutadana o emergències i duran a terme controls conjunts.

En conjunt, les tres policies locals sumen una cinquantena d'efectius. La de Caldes en té dotze (entre agents i comandaments); la de Cassà de la Selva dinou, i la de Llagostera disset. Pel que fa al material que compartiran, el conveni estableix que Cassà aportarà un vehicle d'atestats, Caldes la unitat canina i Llagostera dos cotxes patrulla. A més, unes i altres també posaran alcoholímetres i lectors de xips d'animals.

"Punts estratègics"

L'acord també concreta aquells "punts estratègics" de cada municipi on els tres cossos podran fer controls de manera conjunta. Entre aquells que es dibuixen sobre plànol hi ha la rotonda de la GI-674 a Caldes, la de la urbanització Mas Cubell o el carrer de la Via a Cassà i la carretera de Tossa o la rotonda d'accés a la urbanització Els Escuts de Llagostera.

El text del conveni posa en relleu la proximitat entre els tres municipis (encara que Caldes sigui d'una altra comarca) i subratlla que comparteixen característiques comunes. Entre aquestes, termes municipals extensos (en conjunt, sumen 178,9 quilòmetres quadrats) o urbanitzacions disseminades (que en alguns casos, estan més a prop d'un dels altres pobles).

Les tres policies subratllen que han d'atendre "un gran volum de feina" i que "la llunyania" de les comissaries dels Mossos també fa que rebin "una gran quantitat de denúncies". El 2019, per exemple, van recollir-ne 862 en total i van practicar 39 detencions.

Arrest conjunt

Durant l'acte de signatura del conveni, els tres ajuntaments han posat en relleu que la col·laboració entre les policies contribuirà a incrementar-ne l'eficàcia i la sensació de seguretat entre la ciutadania. El regidor de Governació de Cassà, Marià Montsunyer, ha dit que, sense anar més lluny, ahir mateix hi va haver una actuació conjunta entre la policia del poble i la de Llagostera.

A la tarda, dos lladres van cometre un robatori amb violència a Cassà de la Selva. Els dos cossos es van coordinar i els agents de Llagostera van poder interceptar-los quan els delinqüents fugien amb cotxe per la C-65. "Aquest és un exemple d'aquesta cooperació; avui amb aquest conveni posem els tres pobles al mapa policial de Catalunya, i estem segurs que l'acord establirà un precedent per a d'altres municipis", ha subratllat.

"Tothom hi guanya"

L'alcalde de Cassà, Robert Mundet, ha destacat que el conveni impulsarà "la proximitat de la policia amb la ciutadania". El de Llagostera, Antoni Navarro, ha posat l'accent en "la importància de poder unificar la formació", cosa que també contribuirà a impulsar "una policia més eficaç i més propera". I el de Caldes, Salvador Balliu, s'ha felicitat perquè "malgrat els entrebancs", el conveni ja és una realitat. "Tothom hi guanya", ha subratllat.

El delegat d'Interior, Jordi Martinoy, ha dit que la novetat d'aquest acord transcendeix les comarques gironines. Perquè si bé ja hi ha altres policies locals que col·laboren, "segurament aquest és el primer cop a Catalunya que aquesta entesa implica municipis de diferents comarques". Martinoy també ha dit que la coordinació conjunta entre les tres policies locals és "una multiplicació" que permetrà incrementar la capacitat de resposta dels agents i, en conseqüència, donar millor servei a la ciutadania dels municipis.