Roses tindrà un nou parc al Castell de la Trinitat amb cultius tradicionals, pedra seca, mirador i zona de pícnic

L'actuació compta amb un pressupost de 256.000 euros, abasta una superfície de 6.000 metres quadrats

L'Ajuntament de Roses (Alt Empordà) ha aprovat un projecte que convertirà l'entorn del Castell de la Trinitat en un gran parc amb cultius tradicionals, parets de pedra seca, miradors i zona de pícnic, amb vistes panoràmiques de 360 graus al mar i a la fortalesa. L'actuació, que compta amb un pressupost de 256.000 euros, suposarà també la connexió amb l'espai dels búnquers de la postguerra, que s'il·luminaran i senyalitzaran per permetre les visites. L'actuació abasta una superfície de més de 6.000 metres quadrats.

El projecte, subvencionat en un 75% a través dels fons FEDER, suposarà la reparació dels murs de pedra seca existents a tota la parcel·la, recuperant el coronament dels mateixos i alguns trams que han quedat malmesos o tallats. Per a la seva reconstrucció, es farà servir pedra granítica de les mateixes característiques que l'original, extreta de la pròpia muntanya, així com de la zona de les esculleres situades a la línia de costa. 

Respecte la regeneració agrícola, es combinaran les oliveres i vinyes amb altres arbres fruiters (tarongers, mandariners, ametllers, magraners o figueres) o petits arbusts, integrant-los en la fisonomia pròpia del paisatge i generant al mateix temps un itinerari. L'actuació es completarà amb la instal·lació del sistema de reg necessari, així com l’extracció de plantes malaltes i espècies invasores, mentre que es mantindran els pins que acompanyen el camí actual. També es crearà un mirador a la part superior i s'hi farà una zona de pícnic.

Els búnquers situats sota l’aparcament del castell s'il·luminaran amb punts de llum per donar una bona visibilitat i per a la recuperació del caràcter d’element històric a visitar. A més, la zona que ocupen es connectarà amb l'itinerari del parc per fer més senzill el seu accés i visita i se senyalitzaran per oferir-hi punts informatius.