La Generalitat invertirà 159 MEUR perquè el 78% de l'energia de les depuradores vingui de fonts renovables

El pla preveu que aquest 2022 es destinin 3,3 MEUR per estendre la xarxa de parcs fotovoltaics a 29 depuradores

La Generalitat invertirà 159 milions d'euros (MEUR) al llarg de la propera dècada per aconseguir que fins al 78% de l'energia que utilitzen les depuradores provingui de fonts renovables. Aquest pla d'eficiència energètica, que s'impulsa a través de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), combinarà la instal·lació de plaques fotovoltaiques amb la generació de biogàs a partir del procés per depurar les aigües residuals.

La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, subratlla que d'aquesta manera el Govern contribuirà a "impulsar la transició energètica" i, a més, en "donarà exemple". Jordà ha visitat la depuradora de Cassà de la Selva (Gironès), una de les 29 de tota Catalunya on aquest mateix 2022 s'hi instal·laran plaques fotovoltaiques.

En paral·lel a reduir el consum d'electricitat que tenen les diferents depuradores (amb millores tecnològiques i dels sistemes de bombeig), la Generalitat hi instal·larà plaques fotovoltaiques i també impulsarà la producció de biogàs des de les mateixes plantes.

Segons ha concretat el director de l'ACA, Samuel Reyes, l'objectiu és que d'aquí a deu anys, el 33% de l'energia que fan servir les depuradores s'obtingui a través de la fotovoltaica. I l'altre 45% restant fins arribar a l'objectiu fixat, a través de la generació del biogàs que s'obtingui del procés per sanejar les aigües residuals.

Per a aquest 2022, el pla ja preveu invertir 3,3 MEUR per construir parcs fotovoltaics a 29 depuradores de tota Catalunya. Tindran una potència total de 2.396 kWpic i generaran l'energia equivalent a la que consumeixen 1.100 llars al llarg d'un any.

Entre les depuradores que passaran a tenir parc fotovoltaic hi ha la de Cassà de la Selva. Aquí s'hi instal·laran deu plaques, que tindran una capacitat de producció anual de 14.880 kWh. A la demarcació, aquest any també es posaran parcs solars a les depuradores de la Bisbal d'Empordà, la Jonquera i Santa Coloma de Farners.

I arreu del país, al llarg d'aquest 2022, se n'instal·laran a les depuradores de municipis com Igualada, Martorell, Masquefa, Abrera, Vacarisses, Monistrol de Montserrat, Gelida, Rubí, Terrassa, Móra d'Ebre/Móra la Nova, Vila-seca i Salou, Torredembarra, Agramunt, Alcarràs, Balaguer, Solsona o les Borges Blanques, per posar alguns exemples.

Fins al 20%

Actualment, hi ha 48 depuradores de les 536 en servei que hi ha a tota Catalunya que tenen parcs fotovoltaics. En total, sumen una potència instal·lada de 2.557,9 kWp. La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, que avui ha visitat la depuradora de Cassà de la Selva, ha dit que amb les 29 plantes fotovoltaiques noves que es posaran aquest any, sumades amb la producció de biogàs, s'aconseguirà "que el percentatge de fonts renovables que cobreixen les necessitats energètiques de les depuradores passi del 15 al 20%".

Jordà ha subratllat que el pla s'emmarca dins l'estratègia del Govern per avançar cap a la transició energètica. I ha posat en relleu que, precisament, és l'administració "qui ha de ser la primera a donar exemple" perquè "'s'acceleri" aquest camí cap a les renovables.

Duplicar el biogàs

Pel que fa al biogàs, el pla d'eficiència energètica que impulsa l'ACA preveu que des d'ara i fins al 2027 se'n dupliqui la producció a través de depuradores. Actualment, l'energia generada a partir del biogàs és de 44 GWh/a, cosa que representa un 14% del consum renovable.

L'objectiu és que, dins el període de planificació, es dupliqui la producció de biogàs a partir de depuradores (passant dels 43.600 MWh/any als 110.348(). I que, d'aquesta manera, el consum a través d'aquesta font renovable passi del 14% fins a situar-se proper al 40%.

Ampliació de la depuradora de Cassà

La consellera Teresa Jordà també ha aprofitat la visita per oficialitzar l'ampliació de la depuradora de Cassà de la Selva. Les obres, que han costat 4,4 MEUR, han permès construir una nova línia de tractament paral·lela a l'existent, millorar el pretractament i la línia de fangs i instal·lar una nova estació de bombament a la xarxa de col·lectors.

Amb aquesta millora, la depuradora, que dona servei a Cassà i a Llagostera, gairebé ha duplicat la seva capacitat de tractament. S'ha passat dels 2.984 metres cúbics al dia (equivalents a 17.406 habitants) als 5.968 (equivalents a 29.840).