Els docents es manifesten a Girona sota la pluja per revertir les retallades

El col·lectiu de 0-3 anys es reivindica com a sector integrador i demana més recursos en l'etapa de preescolar

Prop d'un centenar de docents s'han manifestat aquest dimecres pels carrers de Girona per demanar revertir les retallades en el sector de l'educació en el que ha estat la última jornada de vaga. La portaveu del sindicat USTEC a Girona, Glòria Polls, critica "l'immobilisme i l'hermetisme" del conseller d'Educació però anima als docents a seguir amb la lluita.

Polls afegeix que les protestes han servit, tot i que les negociacions no hagin fructificat. En la manifestació també hi han participat diversos educadors de l'escola bressol que també han reclamat més recursos per dignificar la professió, a banda d'una baixada de les ràtios. La protesta s'ha finalitzat al migdia davant de la Delegació de la Generalitat a Girona.

La protesta organitzada pels sindicats d'educació per aquest dimecres ha arrencat a les nou del matí amb tres marxes que han sortit de punts diferents de la ciutat de Girona. La més multitudinària ha estat la que ha sortit de Fontajau que ha aplegat una seixantena de persones. A les deu del matí, les tres marxes s'han unificat al pont del Dimoni per fer una manifestació que ha desembocat a la Delegació del Govern a Girona. Unes marxes que han quedat deslluïdes per la pluja, però que el sindicats celebren el centenar de persones que han congregat davant de la Delegació del Govern a Girona.

Aquesta manifestació exigia revertir les retallades en el sector de l'educació pública. De fet, els manifestants han cridat "no son cinc dies de festa, son deu anys de retallades". A través d'aquesta crida, els docents han manifestat que la protesta no es concentra en l'avançament del curs escolar, sinó en revertir la davallada de recursos que acumula el sector al llarg de la última dècada.

La portaveu del sindicat USTEC a la demarcació gironina, Glòria Polls, ha assegurat que volen "recuperar allò que teníem" i garantir que els docents de Catalunya "treballen en condicions". Polls ha lamentat que davant d'aquestes peticions s'hagin trobat un Departament d'Educació que no ha mogut fitxa. La portaveu del sindicat ha criticat "l'immobilisme i l'hermetisme" del conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray.

Negociacions frustrades

En aquest sentit, els sindicats que han organitzat la proesta (USTEC, CCOO, Intersindical, Professors de Secundària, UGT, CGT i Feusoc) han lamentat "la manca de diàleg" del Departament. "Les negociacions habitualment son un estira-i-arronsa per arribar a un acord satisfactori per les dues parts", ha afegit Glòria Polls. Però en les negociacions amb Educació els sindicats afirmen no haver-s'hi trobat aquesta postura oberta al diàleg. "No acceptem anar a més reunions perquè ens venguin fum", asseguraven els sindicalistes en la lectura del manifest unitari.

Tot i així, els sindicats han assegurat que després de cinc jornades de vaga no s'ha aconseguit cap acord, però reivindiquen que les mobilitzacions no han estat en va. Per això la portaveu del sindicat USTEC a les comarques gironines demana que el professorat respongui a futures crides de mobilització.

Protesta dels mestres d'escola bressol

Coincidint amb la mobilització de docents, els mestres de l'etapa dels 0 als 3 anys també han exigit més recursos. Segons la portaveu del col·lectiu, Natàlia Guifré, aquest col·lectiu moltes vegades se sent "invisibilitzat" però és "igual d'important que qualsevol altre".

Per això demanen una equiparació de sous amb la resta de mestres i docents i una reducció en les ràtios a les aules d'entre els 0 i els 3 anys. Consideren que aquesta etapa d'educació és una de les "més integradores" perquè eduquen infants independentment de quines siguin les seves necessitats però sense el suport pedagògic i educatiu que hi ha en altres etapes.

La última jornada de vaga del sector de l'educació que s'ha fet aquest dimecres ha tingut un seguiment del 25% a les comarques gironines segons els sindicats.