Arbúcies es remonta al 1714 amb el retorn de les jornades de recreació històrica

Des de dijous fins diumenge el municipi ha preparat diverses activitats

Després de dos anys d’aturada Arbúcies (Selva) retorna a l’any 1714 amb la celebració de les Jornades de Recreació Històrica del Combat d’Arbúcies. La plaça de la Vila, la riera i el Museu Etnològic del Montseny seran els llocs principals d’aquesta jornada, on hi haurà els miquelets, jugar com es feia al segle XVIII, tastar els menjars d'aleshores i conèixer les històries de persones que van viure els fets que es rememoren.

Enguany, les jornades començaran el 31 de març a dos quarts de vuit del vespre al Museu Etnològic del Montseny amb la conferència Què va ser dels herois de 1714?, a càrrec de Jordi Creus, historiador i editor de la revista Sàpiens. Una xerrada sobre el treball realitzat per aquesta revista sobre aquestes personatges històrics. Una tasca d'investigació que va aconseguir reconstruir la sort i sobretot la dissort dels caps militars més significatius de la defensa de Catalunya durant la guerra de Successió, alhora que restituir les biografies dels generals Villarroel i Basset.

Les jornades seguiran el dissabte 2 d’abril a partir de les deu del matí a diversos escenaris. Hi haurà la passejada Ruta del Combat, els campaments de miquelets a la plaça del a Vila, bitlles catalanes, jocs del 1714 i, al Museu Etnològic del Montseny, podrem assistir a la xerrada La moda del 1700 i a les representacions teatrals de La Teresa d’Arbúcies i de les Reflexions del Sometent. A la 1 del migdia, al passeig de la Riera, tindrà lloc al recreació històrica del Combat d’Arbúcies.

Els actes es reprendran a partir de dos quarts de cinc de la tarda a la plaça de la Vila i al Museu Etnològic del Montseny. A 2/4 de 7 de la tarda tindrà lloc l’última recreació del Combat, que acabarà a la plaça de la Vila amb les salves d’honor. Finalment, la cloenda de les jornades serà després del lliurament del Premi Combat d’Arbúcies 2022, que enguany s’entregarà a l’associació Aire Nou de Baó, que l’any 2020 va complir 25 anys  dedicats a la divulgació de la cultura tradicional i popular catalana  a la Catalunya Nord.

Amb les Jornades de Recreació Històrica del Combat d’Arbúcies es té per objectiu divulgar la història del nostre país i de la nostra vila per una banda i, de l’altra,  fer un homenatge i reconeixement a totes les persones que van viure aquella època i aquells fets. Tant als sometents i miquelets que van intervenir directament en els fets d’armes,  com també a tota la gent que es va mantenir al poble, que va ajudar als seus veïns a protegir-se, que va refugiar els més vulnerables.