El festival solidari Girona en Moviment crea un programa educatiu amb la UdG

Es volen crear sinergies entre els sectors cultural, educatiu i de la salut

El festival de dansa solidària Girona en Moviment, organitzat per la Fundació Oncolliga Girona i l’Associació Cultura en Moviment (fins ara Associació Cultural David Rodríguez), reforçarà aquest any el seu compromís amb la salut i la formació a través d’un programa educatiu desenvolupat amb la col·laboració de la Universitat de Girona i el grup de recerca GREPAI. L’objectiu dels organitzadors és desenvolupar sinergies entre els sectors cultural, educatiu i de la salut, tot relacionant l’art de la dansa i el treball corporal amb el benestar físic, emocional i espiritual de les persones.

El programa educatiu permetrà també estendre l’activitat més enllà dels quatre dies de festival, que aquest any se celebrarà del 14 al 17 de juliol. Així, coincidint amb la Setmana de la Salut de la Universitat de Girona, el pròxim 8 d’abril tindrà lloc el taller “Dansa i benestar” (13.00 h. a la Sala 226, gimnàs de la Facultat d’Educació i Psicologia), impartit pel ballarí i director del festival, David Rodriguez. El taller és obert a tothom i les inscripcions es fan a través de la pàgina web de la UdG “Setmana de la Salut”.

En el mateix espai tindrà lloc el 12 de maig un segon taller, en aquesta ocasió de dansa i expressió corporal, dirigit a pacients oncològics i obert a la participació d’alumnes de magisteri.

També al maig, concretament del 9 al 13, els organitzadors del festival en col·laboració amb el grup de recerca GREPAI portaran el taller “Un viatge al món de la dansa” a set escoles gironines. El taller, dirigit a  nens i nenes de 1r, 2n i 3r de primària, pretén endinsar els infants en el món de la dansa i fer-los descobrir el que s'amaga darrere del teló. Els/les alumnes viuran una experiència única de molt a prop, i passaran d'ocupar el lloc de l'espectador a fer d'artistes per uns instants. Tess Buck i Volodymyr Fortunenko, ballarins professionals i professors, seran els animadors d’aquest taller. 

La programació prèvia al festival també inclou la taula rodona “Binomi cultura i salut mental: aproximacions des de l'àmbit de la dansa”, que tindrà lloc el 12 de maig a les 12.30h a la  Sala d'actes de la Facultat d'Educació i Psicologia de la Universitat de Girona. “La pandèmia ha demostrat que hi ha una necessitat de recuperar i millorar el sistema de salut d’una forma global. Des de Girona en Moviment treballem des de l’inici per contribuir al sector de la salut a través de la cultura i per teixir ponts entre els actors culturals i els de la salut. Amb aquesta conferència col.loqui, diferents referents del món de la salut i de la cultura debatran el futur del binomi salut/cultura tant a nivell individual com col.lectiu”, ha explicat el director del festival.

Girona en Moviment també donarà espai a una conferència sobre el Ballet Titular del Gran Teatre del Liceu i els seus últims anys, organitzada per la ballarina Tess Buck amb l’Associació LicexBallet. L’acte serà a càrrec de l’historiador i ex-ballarí Tomàs Manyosa i comptarà amb la participació de Carmen Cavaller i altres membres del LiceXBallet. La conferència se celebrarà el 4 de maig a les 18.30h a l’Aula Magna de la Casa de Cultura i es podrà seguir també en directe pel canal de Youtube del festival.

Concurs de curtmetratges

Després de l’èxit de l’audiovisual “Concert ballat per un món post Covid”, estrenat durant l’edició de l’any passat i que actualment es pot veure al canal de Youtube del festival, l’organització de Girona en Moviment posa en marxa en aquesta edició un concurs de curtmetratges. S’hi podrà presentar  qualsevol curtmetratge que tingui com a temàtica   la connexió entre  el moviment, la creativitat i la salut mental, tant de ficció com d'animació o documental. Les bases del concurs ja estan disponibles al web www.gironaenmoviment.com i els treballs es poden presentar fins al 15 de juny.

El 15 de juliol, dins de la programació del festival, es projectaran al Cinema Truffaut de Girona els curtmetratges finalistes i es farà l’entrega de premis: Premi de Jurat al Millor Curtmetratge Documental, Premi de Jurat al Millor Curtmetratge i Premi del Públic.

De Girona a Nova York

Tres peces de dansa que s'han estrenat en diferents edicions del festival Girona en Moviment es podran veure el pròxim 23 d’abril a Nova York, en el marc del Sant Jordi USA Festival of Books, Roses & The Arts. Es tracta de les peces curtes “Peace, peace, peace” i “Mort de gana” i  un extracte de 15 minuts de l’espectacle “Mare vull ser pescador”, estrenat a l’edició del festival del 2019.