Guanyem Girona presenta una proposta per aprofitar els grans solars abandonats

Proposen usos com converteixin en horts comunitaris, parcs infantils, espais per a gossos o habitatge assequible

Guanyem Girona vol “donar vida als solars abandonats de la ciutat”. Aquest dilluns el principal partit a l’oposició ha presentat la proposta #SolarsVius, una campanya que volen que l’Ajuntament de Girona es faci seva per tal de dinamitzar aquests espais inutilitzats i que “generen problemes de salubritat i de seguretat”. Alguns dels regidors i regidores de la formació han presentat aquesta campanya a Pla de Palau-Sant Pau, la zona de la ciutat on més es concentren aquests tipus d’espais, i han aprofitat per explicar la proposta a les veïnes i veïns de la zona.

Guanyem ha penjat cartells de gran format als solars abandonats on s’hi llegeix “Això podria ser un espai per a gossos”, “Això podria ser habitatge assequible”, entre d’altres “amb l’objectiu que les veïnes i veïns s’imaginin les possibilitats que s’estan perdent al tenir aquests espais aturats”. La regidora, Cristina Andreu, ha explicat que es tracta d’una problemàtica que fa temps que segueixen i que genera “sensació de deixadesa”.

Andreu ha argumentat que alguns d’aquests solars fa dècades que es troben aturats “sense que els propietaris tinguin voluntat o capacitat de tirar-hi endavant cap tipus de projecte”. Per això, des del principal partit a l’oposició demanen un Ajuntament “proactiu” a l’hora de “revitalitzar els barris de la ciutat i deixar enrere una Girona a mig fer”. La presència de rates, la manca d’il·luminació, les voreres irregulars en mal estat, les tanques provisionals o les bardisses que ocupen la via pública són alguns dels problemes habituals associats als solars abandonats. Per tal de revitalitzar aquests espais la proposta de Guanyem, que prendrà forma de moció al ple del proper abril, demana l’actualització del cens municipal de solars, que no s’ha modificat des de 2008.

En segon lloc es demana estudiar la titularitat de cada terreny. En cas que els solars detectats siguin de titularitat privada, l’Ajuntament haurà d’animar als propietaris a desenvolupar-hi els projectes previstos. Tot i això, la proposta de Guanyem busca “intentar dinamitzar cada espai el més aviat possible”.

Per això, la campanya #SolarsVius posa l’accent en la cessió temporal dels espais. Guanyem vol que els propietaris cedeixin els solars inutilitzats a l’Ajuntament perquè sigui aquest qui els dinamitzi. La formació municipalista proposa que el propi consistori o les entitats veïnals es puguin fer càrrec de projectes a cada espai com ara horts comunitaris, zones enjardinades, parcs infantils o nous espais per a gossos. “Creiem que hi ha espais que fa dècades que estan abandonats que amb una mínima intervenció en temps i diners per part de l’Ajuntament es revitalitzarien i millorarien moltíssim la vida al barri”. 

Si els solars són de titularitat municipal, Guanyem proposa que també es condicionin per a aquests usos temporals però que s’estudiï quin ús a llarg termini se li poden donar. Així, la proposta del principal partit a l’oposició també vol incentivar la mobilització de solars municipals en desús per tal de construir-hi habitatge assequible, habitatges cooperatius o equipaments per al barri com biblioteques, centres cívics o ludoteques.