Els advocats de Girona qualifiquen de ‘fal·làcia’ l’anunci de reducció de les taxes judicials

La reducció és ‘insignificant’ en la majoria dels casos segons el Col·legi

El Ministeri de Justícia va comunicar dimecres a la Defensora del Poble que reduiria ‘en un 80% les taxes judicials variables de les persones físiques’, coincidint amb la jornada de vaga convocada per les organitzacions professionals de jutges i fiscals per protestar contra les taxes, i altres qüestions.

Però, pel que s’ha anunciat, només es reduirà la part variable de la taxa que, de suposar un 0,5% de la quantia del plet, passarà a ser d’un 0,1%, mentre que les quanties fixes, que són les més oneroses en la gran majoria dels plets, es mantenen. A tall d’exemple, per interposar una demanda civil ordinària de reclamació de 10.000 euros, una persona física ara ha de pagar 300 euros per la part fixa, més 50 euros per la part variable, total 350 euros. Després de la reducció anunciada seguirà pagant 300 euros  per la part fixa, més 10 euros per la part variable, total 310 euros. En aquest cas, per tant, la reducció de la taxa serà d’un 11,42 %, molt allunyada del 80% de reducció que indueixen a pensar des del Ministeri.

Segons apunten del Col·legi d'Advocats de Girona el cas esdevé més flagrant en el supòsit de la segona instància del mateix procediment. Si una de les parts no està d’acord amb la sentència que hi recaigui i vol apel·lar, ara pagaria una taxa fixa de 800 euros i una variable de  50 euros, total 850 euros. Un cop entri en vigor la reforma anunciada, passarà a pagar 810 euros en total. La reducció, per tant, seria en aquest cas del 4,71%.

En conclusió, atès que les taxes seguiran essent pràcticament les mateixes, des del Col·legi d’Advocats de Girona han anunciat que hi seguiran lluitant en contra.