El Consell Comarcal del Gironès dóna suport a la declaració sobiranista del Parlament

Ha comptat amb 28 vots a favors, 2 en contra i 3 consellers que no han votat

El ple d'aquest dimecres ha aprovat la moció proposada per l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) de suport a la declaració sobiranista del Parlament. Ha rebut 28 vots a favor, el dels consellers comarcals de CiU, ERC, ICV, CUP i alguns del PSC. Tres consellers socialistes han optat per no votar. La moció només ha rebut els dos vots en contra dels dos consellers del PPC. Segons Jaume Busquets, això demostra que el Gironès és una "comarca independentista".

Trencament del pacte

CiU creu que la decisió de trencar el pacte de govern amb el PP no comprometrà la governabilitat al Consell Comarcal del Gironès. El president, Jaume Busquets, ha posat com a exemple el ple d'aquest dimecres, el primer de govern de CiU en minoria i durant el qual han pogut tirar endavant tots els punts previstos en l'ordre del dia. "No crec que tinguem cap problema per arribar a acords", ha afirmat. En aquest ple el dos consellers comarcals del PP han ocupat les noves cadires a l'oposició i Cuca Mascort ha deixat de ser vicepresidenta tercera. El ple ha donat suport a la declaració sobiranista del Parlament amb 28 vots a favor, els 2 del PP en contra i 3 dels consellers del PSC han decidit no votar.

El trencament del pacte de govern entre CiU i el PP al Consell Comarcal de Gironès ja és una realitat. El ple d'aquest dimarts ha estat el primer de govern en minoria de CiU, que té setze consellers comarcals. El 27 de juliol del 2011 les dues formacions van formar govern. Els dos consellers populars sumaven per tenir un govern amb majoria.

D'entrada, el pacte va convertir Concepció Veray (PP) en vicepresidenta de l'ens però, quan va ocupar el càrrec com a diputada a Madrid, la va rellevar Cuca Mascort.

Les bones relacions del 2011 entre CiU i PP s'han anat deteriorant i, finalment, el Consell Comarcal ha seguit la consigna donada per la direcció de CDC instant a deixar de governar amb els populars a tots els ens supramunicipals. El president del consell comarcal, Jaume Busquets, ha assegurat que les relacions amb els dos representants populars continuen essent excel·lent perquè "una cosa són les persones i l'altra els partits".

Tot i que CiU es queda en minoria, Busquets creu que això no suposarà cap impediment per a la governabilitat de l'ens. El president ha recordat que durant aquest any i mig de govern ho han aprovat tot per àmplia majoria i creu que no tindran "cap problema" per aconseguir el suport dels consellers comarcals d'altres partits per tirar endavant propostes.

"Aquí la política es deixa molt de banda i es treballa per la comarca", ha afirmat Jaume Busquets que està convençut que continuar regnant la bona sintonia entre els consellers comarcals.

Cuca Mascort ha deixat d'ocupar la tercera vicepresidència. Segons ha explicat Busquets, eliminen aquesta vicepresidència i el consell comarcal es quedarà amb dos vicepresidències, una en mans de CDC i la segona per a UDC. Fins ara, aquesta segona vicepresidència l'ocupava l'alcalde de Cassà de la Selva, Enric Bagué, però ho ha deixat aquest dimecres perquè s'ha donat de baixa com a militant d'UDC.

"És per una qüestió de coherència", ha explicat Bagué. Les seves responsabilitats al capdavant del Consorci de Serveis Socials les assumirà el mateix president. Encara no se sap qui ocuparà la vicepresidència que Bagué deixa vacant.