L'Estat i la Creu Roja habiliten un punt de primera atenció a refugiats ucraïnesos a peu d'AP-7 a l'Alt Empordà

També desenvolupen un pla per evitar el tràfic de persones

L'Estat i la Creu Roja han habilitat un punt de primera atenció a refugiats ucraïnesos a peu d'AP-7 a l'Alt Empordà. Consta de tres mòduls, oberts les 24 hores, on ofereixen menjar i beguda als desplaçats perquè han detectat que hi ha famílies que arriben exhaustes i sense haver-se pogut alimentar durant hores. Un altre dels barracons té jocs infantils per als més menuts i el tercer, amb funcions més administratives, serveix per mobilitzar els recursos necessaris, com per exemple coordinar un lloc on passar la nit abans de continuar el camí.

En aquest punt també hi desenvolupen, amb coordinació policial, el pla per evitar que els desplaçats puguin ser víctimes de màfies dedicades al tràfic de persones assegurant-se que van a llocs segurs.

El punt d'assistència a la frontera està ubicat a l'àrea de servei de Garrigàs i l'objectiu és oferir una primera resposta a les necessitats dels refugiats ucraïnesos que arriben al país per l'AP-7 fugint de la guerra. La delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay, ha remarcat que la Creu Roja, en coordinació amb l'Estat, ja ha estat atenent desplaçats des de l'inici de la invasió russa però ara han habilitat aquest punt perquè estigui obert les 24 hores del dia els set dies de la setmana.

Consta de tres mòduls. El primer, és un punt d'avituallament amb menjar i begudes per als refugiats que arriben amb cotxe o autobús: "És molt necessari perquè per exemple ahir va arribar una família que no havia tingut ocasió de menjar des d'Alemanya. Per això, aquesta primera atenció és una parada per menjar i beure abans de reprendre el camí, pensant que són persones que venen de 27 hores de trajecte".

Un segon mòdul està pensat per als més menuts, amb zona de joc. És, segons ha explicat al coordinador de la Creu Roja, Enric Morist, un espai per donar "calidesa" als infants i un lloc on sentir-se segurs i tranquils.

El tercer barracó té finalitats més administratives i està centrat, sobretot, en detectar els casos "de vulnerabilitat extrema" com la dels refugiats que arriben al país però no tenen on anar. Des d'aquí, mobilitzen els recursos necessaris. En aquest sentit, Gay ha explicat que el govern espanyol ja ha posat a disposició dels desplaçats ucraïnesos 4.700 places d'hotel a Catalunya perquè les famílies hi puguin pernoctar. Molist ha afegit que la previsió és arribar a les 5.000 aquest cap de setmana.

A més, aquestes entrevistes als refugiats al punt d'atenció fronterer també tenen una finalitat cabdal que és prevenir que les famílies puguin caure en mans de màfies que es dediquin al tràfic de persones. "Hi posem especial èmfasi perquè aquestes situacions de crisi ens fan veure la pitjor cara de les màfies i organitzacions criminals que es dediquen a l'explotació sexual de dones i nenes. És importantíssim extremar precaucions perquè és una situació que ens preocupa molt i en la que hi abocarem tots els mitjans necessaris", ha explicat la delegada.

Amb la coordinació de Mossos d'Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Civil, s'asseguren que les famílies van a llocs segurs o amb familiars o coneguts per evitar que aquests màfies les enganyin aprofitant-se de la situació de vulnerabilitat.

Un altre objectiu d'aquest punt fronterer, ha concretat Gay, és detectar els fluxos d'entrada de refugiats per la frontera de la Jonquera. Després de l'inici de la invasió russa, durant el darrer mes han detectat una entrada "bastant massiva" però que s'ha reduït en un 11% la darrera setmana.