Olot incrementa els controls al pas dels vehicles pesants que no tinguin origen o destí la comarca

La mesura permetrà identificar millor els vehicles que incompleixen la normativa

En el Ple d’aquest mes de març celebrat ahir, l’Ajuntament d’Olot (Garrotxa) ha aprovat inicialment per unanimitat una modificació de l’ordenança municipal de circulació. Un dels aspectes que regula és que “queda prohibida la circulació de vehicles pesants amb una massa màxima autoritzada superior a les 7’5 tones, de 0 a 24 hores, en les vies públiques del municipi d’Olot”.

Queden exempts d’aquesta restricció els vehicles que tinguin destí o origen a empreses del terme municipal d’Olot o la resta de municipis de la Garrotxa. D’acord amb la normativa de la Generalitat, en queden fora, els camions que transportin bestiar viu, productes periples, fruita i verdura fresca o els que realitzen transports especials i d’assistència que poden circular per qualsevol carretera del país.

Amb aquest canvi, que s’ha aprovat amb el vot a favor de tots els grups municipals de l’Ajuntament d’Olot, la Policia Municipal d’Olot podrà exercir un millor control dels vehicles que circulen per aquesta tram de via incomplint les restriccions de mobilitat fixades per la Generalitat a la carretera de les Preses i de la Canya. La mesura afecta a tota la ciutat i sobretot respon a una de les accions acordades amb la Plataforma No és un Vial és un Carrer per pacificar el trànsit de camions per l’avinguda Sant Jordi. El regidor de Mobilitat d’Olot, Agustí Arbós, ha explicat que “en cap cas volem perjudicar l’activitat econòmica i les empreses que pateixen les conseqüències de la falta d’una variant que eviti el pas de vehicles pel centre de la ciutat”. Arbós ha afegit que “el que no té sentit és que, per exemple, un camió de la Catalunya Central passi per Olot per anar a la Costa Brava en lloc d’utilitzar l’Eix Transversal o l’autopista”.

Un altre aspecte inclòs a la modificació de l’ordenança municipal de circulació fa referència als Vehicles de Mobilitat Personal. Els conductors han de portar casc de protecció homologat i llum blanca davant i llum vermella darrera. Tot i que la conducció d’aquests vehicles no exigeix autorització administrativa ni assegurança obligatòria, quan es destinin a activitats comercials, caldrà la contractació d’una assegurança de responsabilitat civil enfront de tercers.

El Ple d’aquest mes de març també ha aprovat provisionalment amb els vots a favor de l’equip de govern de JuntsxCat, el suport del PSC i l’abstenció d’ERC i la CUP; la modificació del POUM de Nucli Antic per a l’admissió d’aparcaments privats a diferents carrers del centre. L’objectiu de la mesura és el revisar la llista de vies on és pugui fer efectiu l’accés rodat a l’interior dels immobles i destinar a aparcament la planta baixa.

A la sessió plenària d’aquest dijous s’ha aprovat per unanimitat el conveni marc de desenvolupament del programa Hola Domus. D’aquesta manera ha tirat endavant l’acord per tal de continuar desplegant a Olot el programa que té per objectiu lluitar contra el canvi climàtic a través de la rehabilitació energètica del parc d’habitatges per tal de reduir-ne el seu consum energètic i millorar-ne el confort. El conveni suposa una aportació de 60.000€ a la Fundació EuroPACE per a l’exercici 2022.

Des de GarrotxaDomus asseguren que aquests primers mesos de l’any 2022 s’ha experimentant un augment molt significatiu de l’ús del servei. Durant els dos primers mesos de l’any, l’Oficina ha atès 115 persones, el que representa un 60% més que el mateix període de l’any passat.

A més d’Olot que va posar en marxa el programa, 14 municipis disposen del servei d’acompanyament gratuït GarrotxaDomus: Besalú, Beuda, Castellfollit de la Roca, Maià de Montcal, Mieres, les Planes d'Hostoles, les Preses, Sant Ferriol, Sant Jaume de Llierca, Sant Joan les Fonts, Riudaura, Tortellà, la Vall d'en Bas i la Vall de Bianya.

El ple d’aquest mes de març ha recuperat la presencialitat després de dos anys marcats per la covid-19 (dos plens van fer-se a la sala de plens però amb la separació requerida per les mesures de contenció de la pandèmia). La Corporació s’ha reunit al Saló de Sessions, on s’ha instal·lat un sistema de videoactes per a la gestió de les sessions plenàries i que s’ha aprovat amb el vot favorable de l’equip de govern de JuntsxCat, ERC i el PSC i amb l’abstenció de la CUP.

En el Ple d’aquest març també s’ha donat compte de l’aprovació de la liquidació del Pressupost de l’exercici de 2021 que s’ha tancat amb un superàvit de 510.000 €, la tramesa al MINHAC dels plans pressupostaris a mig termini (2023-25) i diferents activitats portades a terme en el decurs de 2021, entre altres qüestions. A la sessió també s’ha aprovat amb el vot a favor de tots els grups municipals del plenari la modificació de la plantilla de personal de l’Ajuntament d’Olot per al 2022.

També s’ha donat llum verda a la modificació de l’ordenança fiscal sobre l’increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana (plusvàlua) per adequar-la a la normativa vigent amb l’abstenció de la CUP i el vot favorable de la resta de grups municipals. “Tot i l’any molt condicionat i complicat per la gestió de la pandèmia i els efectes de la COVID-19 que han fet incrementar la despesa, hem pogut aconseguir mantenir l’equilibri pressupostari de la corporació i hem assolit una bona gestió que ha permès donar resposta a les necessitats detectades”, ha comentat la regidora d’Hisenda, Montse Torras.

Per poder consultar tota la informació, a la pàgina web www.olot.cat, podreu recuperar el Ple Municipal d’aquest mes així com també a la pàgina de VídeoActes de l’Ajuntament d’Olot.