Germà Negre celebra els deu anys de vida amb la publicació del senzill 'Filomena'

La banda banyolina vol difondre la cultura popular en una societat cada vegada més crítica

L'any 2012 naixia a Banyoles la banda Germà Negre. Ho feia amb la intenció d'omplir de balls i cançons populars totes les festes de Catalunya i recuperant el sentit més irònic de la música reivindicativa. Amb la idea de transmetre festa a través de les seves cançons, els membres de la banda sempre han utilitzat els temes per introduir reivindicacions socials i polítiques amb una ironia molt fina.

Germà Negre es va fixar com a referents a grups com els Esquirols, Grup de Folk, la Trinca, al tall, Pomada o Mesclat. La banda incorpora instruments com el violí, l'acordió diatònic i la tenora que donen un aire de música catalana tradicional en un repertori marcat pels clàssics de la cultura popular.

Deu anys després, aquesta banda banyolina acumula 300 concerts, la majoria d'ells en festes majors d'arreu del país. El 2021 el grup va publicar el seu últim treball: 'Picants obscenes, amor i penes'. Aquest àlbum s'ha presentat en els 25 concerts que han fet aquest estiu, tots ells adaptats a la crisi sanitària.

Ara volen aprofitar els deu anys de carrera i la baixada de la pandèmia per organitzar una gira i celebrar amb el públic el seu aniversari. Per fer-ho, la banda publicarà dos senzills i farà una gira amb les peces més festives del seu repertori.

El primer dels temes que veurà a la llum és 'Filomena'. Es tracta d'una cançó que podria tenir els seus orígens el 1923 en un cuplet escrit per Manuel Sugrañes i el músic P. Requena (pseudònim de Joan Costa). Aquest tema s'ha anat fent popular al llarg dels temps en aplecs i tavernes. Ha estat versionat per Follim Follam, els Ministrils del Raval o les Absentes. Ara, Germà Negre li donarà una sonoritat festiva i elèctrica. En aquest tema Germà Negre ha col·laborat amb Flora Sampere del Diluvi.