Navarro demana l'abdicació del Rei perquè 'respon a les necessitats dels nostres temps'

El socialista demana un "relleu tranquil" en favor de Felip de Borbó

El líder del PSC, Pere Navarro, ha dit aquest dimecres en públic el que fa temps explicava en privat. El socialista ha demanat "l'abdicació" del rei d'Espanya, Joan Carles I, després de declarar-se "republicà convençut". Navarro creu que aquesta decisió és "necessària" i "respondria a les necessitats dels nostres temps". I per això ha apostat per un "relleu tranquil" en la figura de cap d'Estat, en favor de Felip de Borbó. El primer secretari del PSC ha considerat que el paper del Príncep d'Astúries ha de ser "rellevant per arbitrar els profunds canvis que requereix el nostre país".

"Hem de tenir objectius ambiciosos", ha valorat davant un centenar d'empresaris de la Cambra de Comerç de Barcelona. "Plantejo avui obertament la necessitat d'abdicació de l'actual cap d'Estat. Seria un relleu tranquil i respondria a les necessitats dels nostres temps". Així de clar s'ha mostrat Pere Navarro en la seva conferència al dinar-col·loqui que ha protagonitzat davant dels empresaris de la Cambra de Comerç. I és que si no hi ha aquest canvi de monarca, Navarro veu perillar les bases de la democràcia actual. Si no abdica Joan Carles I, el socialista vaticina que "molts ciutadans podrien creure que el que tocaria fer seria canviar el propi sistema democràtic". "I penso que no els faltaria raó si no hi ha una reacció a temps", ha dit.

Convidant a la corona espanyola "a modernitzar-se", Navarro ha plantejat aquest "canvi d'etapa" a l'Estat mirant a l'hereu del monarca. "Crec sincerament que el paper del príncep Felip ha de ser rellevant per arbitrar els profunds canvis que requereix el nostre país", ha sentenciat, tot afegint que aquesta "segona transició cal construir-la sobre noves bases institucionals modernes i en concordança amb els nostres temps".

Navarro s'ha mostrat conscient de la polèmica i per això ha reconegut que és una proposta "ambiciosa". "Alguns poden pensar que massa, però avui hem de tenir objectius ambiciosos que nonin resposta al moment excepcional que estem vivint, probablement el més greu políticament des de la transició democràtica", ha explicat defensant la seva posició.

Prèviament a aquesta proposta, Navarro s'ha declarat obertament "republicà", pe`ro això no li ha impedit dedicar uns minuts a lloar la figura del Rei i el valor del paper que ha jugat, a criteri seu, el monarca des de la transició. "Joan Carles I és un bon rei que va protagonitzar la transició dels anys 70 i 80, i al qual la majoria de catalans i espanyols li agraïm la seva feina, però necessitem un nou cap d'Estat per fer la transició del segle XXI", ha argumentat per justificar la seva aposta.

Navarro, finalment, ha s'ha manifestat "convençut de la contribució de Joan Carles I a la nostra democràcia i al nostre benestar ha estat decisiva", cosa que, segons ha dit, no li "impedeix proposar el seu relleu per afrontar el futur.

Al fòrum empresarial on ha explicat aquesta petició d'abdicació, la notícia no ha generat gaire interès. De fet, cap de les preguntes formulades al col·loqui posterior ha anat encaminada a interessar-se per aquest "canvi d'època".