Oberta la convocatòria dels 3ers Carmen Mateu Young Artist European Award, Opera and Dance

El guanyador rebrà un premi de 30.000 euros per l'encàrrec d'una nova coreografia

La Fundació Castell de Peralada ha anunciat avui la convocatòria de la tercera edició del Carmen Mateu Young Artist European Award,Opera and Dance, amb l’objectiu de reconèixer la trajectòria i promoure la carrera de joves coreògrafs. El premi, instituït el 2019 amb la missió de donar suport a la creació dels artistes emergents en els camps de la dansa i l’òpera, també pretén perpetuar la memòria i el llegat de Carmen Mateu, mecenes i alma mater del Festival Internacional Castell de Peralada.

El Carmen Mateu Young Artist European Award és un guardó multidisciplinari de segell particular que s’atorga anualment i que alterna les dues categories principals del Festival com són la dansa i l’òpera. La recepció de candidatures per a la tercera convocatòria s’inicia avui, 24 de març, i s’estén fins al 14 de setembre de 2022. El guanyador o guanyadora de la nova edició es donarà a conèixer el 21 de novembre de 2022.

Isabel Suqué Mateu, presidenta de la Fundació Castell de Peralada, presidenta del jurat dels premis i filla de Carmen Mateu, destaca la gran acollida que han tingut a escala europea les dues primeres edicions amb una alta participació, “la meva mare estaria profundament feliç de veure el gran nivell d’excel·lència de les candidatures rebudes en les dues primeres edicions. Els joves talents van ser sempre una de les seves grans debilitats, i per a nosaltres, com a hereus del seu llegat, donar continuïtat al projecte cultural a través del Carmen Mateu Young Artist European Award, Opera and Dance, és una gran satisfacció i una gran responsabilitat”.

Oriol Aguilà, director del Festival Castell de Peralada i vicepresident del jurat, destaca l’ànima d’un projecte genuí lligat indiscutiblement al suport als creadors i artistes emergents: “l’objectiu d’aquest guardó és promoure la carrera de joves talents en l’àmbit de l’òpera i la dansa, sobretot la d’aquells artistes que es troben a l’inici de la seva carrera professional. En aquesta ocasió, el premi va dirigit a joves coreògrafs de dansa clàssica, neoclàssica o contemporània, i el premi reconeixerà l’excel·lència de la seva trajectòria, però també es tindran en compte els projectes de futur, la significació artística de la seva obra, així com el llenguatge coreogràfic personal”.

En la primera edició, dedicada a la dansa, en l’especialitat de ballarí o ballarina de clàssic o neoclàssic, el premi va recaure en la ballarina Maria Khoreva, primera solista del ballet del Teatre Mariïnski de Sant Petersburg, un guardó que en la segona edició, dedicada a l’òpera, en l’especialitat de composició, va recollir Helena Cànovas.

Presentació de candidats

La tercera edició del Carmen Mateu Young Artist European Award inicia avui el procés de convocatòria en què es poden presentar candidats amb un màxim de 35 anys en la data de presentació de la seva candidatura, que han desenvolupat la seva trajectòria en dansa, tot acreditant l’estrena d’una de les seves coreografies, i que tinguin nacionalitat europea o que resideixin a Europa, entenent per Europa els països membres del Consell d’Europa en el moment de presentar la candidatura.

A partir de les candidatures presentades fins al 14 de setembre, una comissió d’experts designada pel vicepresident del jurat farà una primera selecció que serà traslladada a un jurat que comptarà amb la participació del coreògraf, ballarí i director artístic d’Acosta Danza i del Birmingham Royal Ballet, Carlos Acosta; Iratxe Ansa, Premi Nacional de Dansa 2020, ballarina, coreògrafa i cofundadora de Metamorphosis Dance; el coreògraf i director artístic de la Companyia de Dansa de Sydney, Rafael Bonachela, i la coreògrafa, directora artística i Clore Cultural Leadership Fellow, així com directora designada del Ballett Zürich, Cathy Marston, com a vocals nomenats específicament en aquesta segona edició per a l’avaluació i la consegüent deliberació el 21 de novembre de 2022.

El premiat rebrà 30.000 euros en concepte d’encàrrec d’una nova coreografia, un guardó creat per l’artista Santi Moix i confeccionat per la prestigiosa joieria creativa Bagués Masriera i una residència artística per a la creació de la peça coreogràfica amb la companyia Acosta Danza.

La coreografia, que podrà ser d’estil clàssic, neoclàssic o contemporani, es podrà veure a l’edició de l’any 2024 o següents del Festival Castell de Peralada i es definirà el nombre de ballarins i la durada de la peça d’acord amb la direcció artística del Festival.

La dotació econòmica del premi es distribuirà de la manera següent: els primers 10.000 euros es lliuraran coincidint amb la cerimònia d’entrega del premi; els següents 10.000 euros, durant el procés de creació de l’obra coreogràfica en el moment que determini el Festival, i els 10.000 euros restants, en el moment de l’estrena d’aquesta peça de dansa dins del marc de la 38a edició del Festival Castell de Peralada.

La Fundació Castell de Peralada compta amb la col·laboració de les institucions Opera Europa i l’Associació Europea de Festivals (EFA) en la difusió del premi.