Jordà assegura que serà el territori qui decideixi els usos de l'antiga base Loran de l'Estartit

La consellera d'Acció Climàtica afirma el Govern ja ha pagat 468.000 euros per adquirir la finca

L'antiga base militar americana Loran que hi ha a l'Estartit ja és a mans de la Generalitat. Així ho ha confirmat la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, aquest dimecres al matí en el Parlament de Catalunya. La diputada republicana Anna Torrentà ha demanat a la consellera que expliqués com estava el procés de compra per tempteig i retracte d'aquesta base militar que el govern espanyol va posar a subhasta fa unes setmanes.

En aquest procés hi havia una oferta guanyadora, un propietari que comprava la finca per 468.000 euros. Ara, però, el Govern ha igualat l'oferta i ha abonat els diners perquè aquest espai passi a ser públic. Jordà creu que aquesta antiga base militar "mai" hauria hagut de deixar de tenir usos públics i ha lamentat que l'executiu espanyol mai hagués contemplat cedir-lo al Govern.

Ara, el Departament d'Acció Climàtica es planteja diversos usos que haurà de tenir aquesta antiga base militar. La consellera ha garantit que la Generalitat hi farà "el que la gent vulgui" i ha interpel·lat directament als veïns de Torroella de Montgrí i l'Estartit com a principals responsables per decidir aquests usos.

Tot i així, Jordà ha reivindicat que aquest espai es pugui fer servir per "posar en valor la flora i fauna" d'aquesta zona, inclosa dins del Parc Natural del Baix Ter, el Montgrí i les Illes Medes. Per això el Departament ja estudia algunes opcions que s'havien plantejat com destinar una part dels 350.000 metres quadrats de finca a instal·lacions del parc natural.

També es plantegen que una altra part de l'espai pugui servir per donar suport a la xarxa d'itineraris sobre la guerra freda, ja que la base Loran havia estat una de les peces d'aquesta lluita entre Estats Units i la Unió Soviètica.