L'acusat d'atracar a punta de pistola dos bancs diu ser innocent

Els testimonis identifiquen l'atracador i la càmera d'una de les entitats el va gravar amb la cara descoberta

L'acusat d'atracar a punta de pistola dues entitats bancàries a Tossa de Mar i Llagostera ha negat els fets, tot i que hi ha multitud de proves que l'incriminen. El lladre, Juan Vicente Chacón, ja acumula una condemna per fets similars i, precisament, ara torna a estar entre reixes per un altre robatori. A la seva declaració, Chacón ha assegurat que mai havia posat els peus a Tossa, i que només coneix Llagostera per haver-hi estat de pas. Aquesta versió, però, xoca de ple amb les nombroses proves que l'incriminen.

Els treballadors dels bancs a qui va amenaçar amb l'arma l'han reconegut i, fins i tot, la càmera d'una entitat el va gravar amb la cara descoberta. Chacçon s'enfronta a 23 anys de presó. Els fets que han portat Chacón a asseure's a la banqueta dels acusats es remunten al 2005. Aquell any, segons sosté l'acusació, i amb sis mesos de diferència, el processat va atracar dues entitats bancàries de les comarques gironines a punta de pistola. Una a Tossa de Mar (Selva) i l'altra, a Llagostera (Gironès).

Segons recull l'escrit del fiscal, en tots dos casos l'acusat va actuar a primera hora del matí i amb el mateix modus operandi: aprofitava per abordar els directors de les entitats quan anaven a obrir-les, els intimidava amb una pistola i els exigia que li entreguessin els diners.

Davant del tribunal, Chacón ha negat tots els càrrecs. L'acusat ha assegurat que mai havia posat els peus a Tossa de Mar i que només coneixia Llagostera per haver-hi estat de passada. A pràcticament totes les preguntes que li ha fet la fiscal en relació amb els atracaments, ell s'ha limitat a respondre amb un monosíl·lab. "No", repetia una i altra vegada.

Juan Vicente Chacón és, però, un vell conegut de la policia. De fet, els Mossos d'Esquadra ja el tenen fitxat en una base de dades on hi apareixen altres atracadors. L'any 2002, ja el van condemnar per un robatori amb violència i, de fet, ara es troba a la presó en espera de judici per haver-ne comès un altre.

Tot i que l'acusat hagi sostingut que ell no té res a veure amb els delictes, el cert és que hi ha multitud de proves que l'incriminen. Començant per la mateixa declaració dels directors i el treballador d'una de les entitats, que l'han reconegut com l'atracador que els va intimidar.

L'atracament a la sucursal bancària de Tossa de Mar va tenir lloc el 14 de febrer del 2005. L'entitat estava situada al carrer Pou de la Vila. En aquest cas, l'atracador anava encaputxat, tot i que el director del banc va reconèixer Chacón perquè les celles li quedaven a la vista.

Més de 17.000 euros i lligats amb brides

Segons ha declarat el director, quan aquell matí va anar a obrir la sucursal, un home se li va posar al darrere, el va empènyer cap dins i li va posar una pistola a l'esquena. Després el va obligar a desconnectar l'alarma i obrir la caixa forta. Mentre tot això passava -com ha precisat el director- un empleat va entrar a l'entitat i l'atracador també el va amenaçar.

El lladre va fugir amb un botí de més de 17.000 euros. Abans, però, va deixar lligats el director i el treballador amb brides.

En el cas de Llagostera, l'atracament va tenir lloc el 28 d'octubre. La sucursal es trobava al carrer Àngel Guimerà. Aquí, l'acusat va actuar a cara descoberta i, fins i tot, les càmeres de seguretat el van enregistrar. En aquest cas, però, va marxar amb les mans buides.

I és que, com ha explicat el director de l'entitat davant del tribunal, ell desconeixia la combinació de la caixa forta i no la va poder obrir. Això va fer enfadar l'acusat, que li va donar dos cops al cap amb la culata de la pistola. Després, va marxar deixant-lo lligat amb brides.

Els Mossos d'Esquadra van detenir Chacón mesos més tard, durant un control de trànsit. L'acusat va intentar girar cua i saltar-se el control, però els agents li van barrar el pas. A dins del seu maleter, els mossos hi van trobar diverses brides. Precisament, un dels agents de la investigació ha dit que, tant les que Chacón portava al vehicle com les que va fer servir per lligar les víctimes durant els atracaments, eren de la mateixa sèrie.

23 anys de presó

Chacón s'enfronta a una pena de 23 presó per dos delictes de robatori amb violència amb arma de foc (un d'ells, en grau de temptativa) i tres delictes més de detenció il·legal. A més, en matèria de responsabilitat civil, l'acusació sol·licita que el processat retorni els més de 17.000 euros que es va endur de l'entitat de Tossa de Mar. La defensa demana l'absolució o, alternativament, que si se'l condemna la sentència estimi una atenuant molt qualificada de dilacions indegudes.