Els Joncs de Sarrià estrena una sala polivalent per a 150 persones amb discapacitat intel·lectual

L'espai té 570 m2 i era una nau abandonada

La Fundació els Joncs estrenen una sala polivalent que donarà servei a 150 persones amb discapacitat intel·lectual. L'entitat que té seu a Sarrià de Ter (Gironès) compta amb un centre ocupacional i el centre especial de treball i ara incorpora aquesta nau que es destinarà a activitats terapèutiques i lúdiques.

L'espai té 570 metres quadrats i està annexat a les altres instal·lacions de la fundació. La reforma ha estat el resultat de deu anys de treball i una inversió de 790.000 euros. Inicialment aquest espai estava previst convertir-lo en un auditori per un centre d'estudis però va quedar abandonada i finalment la fundació ha tirat endavant aquesta reforma per fer-ne una sala polivalent.

La Fundació els Joncs es va crear el 1991 a Sarrià de Ter. Eren un conjunt de famílies i professionals que treballaven al Centre d'Educació Especialitzada Mare de Déu del Carme i van decidir impulsar un centre de treball que va començar a funcionar el 1995. L'objectiu de l'entitat era buscar una integració laboral i social dels alumnes d'aquest centre, que tenien discapacitat intel·lectual.

Ara, el centre de treball ofereix serveis de neteja com ara els aparcaments comunitaris, fàbriques o naus industrials i també fan tasques de manipulació com ara el muntatge de jocs de taula o peces industrials. A dia d'avui hi ha 20 persones treballant-hi entre les diferents branques.

En paral·lel al centre de treball, la fundació els Joncs també compta amb un servei de teràpia ocupacional on es fan activitats de lleure com ara teatre, musicoteràpia, zumba i altres activitats educatives i socials. L'objectiu és ajudar a persones amb discapacitat intel·lectual que tenen dificultats en l'accés al mon laboral i donar-los suport per garantir el creixement i desenvolupament social. A dia d'avui hi ha 76 persones en aquest servei, la majoria són antics alumnes de l'escola d'educació especial.

Entre tots els centres que té la Fundació hi ha 151 usuaris amb discapacitat intel·lectual i té cintracatts 44 professionals. El vicepresident de la fundació, Jesús Candal, ha explicat que a causa de l'augment d'usuaris dels últims anys les instal·lacions que tenen s'han quedat petites. Per això havien de buscar nous espais que els permetin seguir amb la programació actual.

Nova sala polivalent

Aquests espais passen per l'adequació d'una nau al costat del centre de treball que estava abandonat des del 1970. Abans estava previst construir-hi un auditori que havia de formar part d'un centre d'estudis professionals que es projectava en aquella zona. El 2019 la fundació va començar l'adaptació d'aquest espai per transformar-lo en una sala polivalent, però només hi havia els tancaments per evitar que la fred i la calor entressin des de fora a dins de la sala. Ara, s'ha acabat condicionant amb un reforç de l'estructura, uns lavabos nous, vestuaris, magatzems i l'obertura d'un nou accés.

Aquesta nova porta garanteix la transversalitat d'usos que tindrà la sala. Si la d'utilitzar la fundació, hi haurà un accés directe per les instal·lacions dels Joncs. Però aquesta sala també està oberta a d'altres activitats que pot fer-hi l'Ajuntament de Sarrià de Ter i per això s'hi podrà accedir de forma independent.

La última fase de les obres de la sala ha estat finançada per la Diputació de Girona i la Fundació la Caixa, que han abonat 125.000 euros cadascú. Malgrat tot, la reforma ha comptat amb un treball de deu anys i 790.000 euros.

D'escola abandonada a centre de treball

La seu d'aquesta fundació estava projectada com a centre d'estudis i formació professional i es deia Escola de Mestratge Industrial. El solar era propietat de la paperera Torras Hostench que tenia la fàbrica a Sarrià de Ter. Aquest espai el va cedir el 1970 al Ministeri d'Educació i Ciència perquè es destinés a usos educatius i per això es va projectar l'escola de mestratge.

Tot i que s'havia començat a construir, un canvi en el pla educatiu va paralitzar el projecte i l'espai va quedar abandonat poc després. No va recuperar l'activitat fins que el 1989 la fundació els Joncs en va comprar la propietat a la família Torras i va reformar la nau industrial i les aules que hi havia per fer-hi les seves activitats.

El 2013 es va fer una primera actuació per evitar la degradació de l'espai i aquí va néixer el projecte de reforma que es tanca aquest 2022. L'alcalde de Sarrià de Ter, Narcís Fajula, ha celebrat que la fundació hagi recuperat aquest espai que sempre havia estat descuidat. "Recordo que de petit veníem a tirar-hi pedres", ha recordat l'alcalde sobre l'espai abans que es convertís en la seu de la fundació.