La incertesa per l'increment de preus arriba al Mercat del Lleó de Girona

Clients i paradistes es mostren "preocupats", tot i que "de moment" no hi ha problemes de subministrament

La guerra a Ucraïna i les seves derivades ha portat també la incertesa als mercats municipals. I és que en alguns ja s'ha començat a notar l'encariment de molts productes. És el cas del Mercat del Lleó de Girona, on els paradistes reconeixen que s'han apujat, tot i que intenten que no repercuteixi al client.

Amb tot, el president del mercat, Manel Rodríguez, explica que esperen una "pujada important" les properes setmanes, derivada de la falta de cereal que arriba d'Ucraïna. Rodríguez, però, remarca que "de moment" no hi ha problemes de subministrament, tot i la vaga de transportistes. "Si mires les parades veus que hi ha de tot. En aquest sentit, no hem tingut problemes", assenyala.

L'ambient al Mercat del Lleó aquest dissabte era l'habitual: passadissos plens de gent i les parades plenes de productes, això sí, més cars per l'increment de preus derivats de la guerra d'Ucraïna i els costos de l'energia. La Maria Barnés té una parada de fruites i verdures i explica que no ha tingut problemes de subministrament, més enllà "d'algun camió" que no ha arribat quan tocava. "El problema és la maduixa que ve de Doñana i allà sí que hi ha més problemes de subministrament. El que sí que hem vist és que tot és més car", assenyala.

I és que l'increment de preus ha estat generalitzat en les diferents parades del mercat. L'Anna Munné és una clienta habitual i explica que "s'ha notat molt". De fet, reconeix que si continua aquesta escalada de preus no descarta anar a d'altres comerços on surti més bé de preu fer la compra.

L'Anna diu que està "preocupada" també pels comerciants i espera que la situació s'arregli "el més aviat possible". "Ells han de pujar preus, perquè no els queda cap altra opció, però al final haurem de buscar alternatives", remarca.

La realitat, però, és que l'increment de preus que s'està registrant es mantindrà, segons explica el president del Mercat del Lleó, Manel Rodríguez. "Nosaltres depenem de la llotja de Bellpuig. Si allà puja a nosaltres també i sabem que vindrà un increment important", explica.

Rodríguez deixa clar que problemes de subministrament "no n'hi ha" si bé alerta que Ucraïna és un dels països principals en l'exportació de cereal i això "es nota", principalment en productes com el pollastre. "La veritat és que això és complicat, sibé tenim la sort que la demarcació està envoltada per productors de cereal", concreta.

La Nati i la seva mare Asunción compren cada dissabte al mercat del Lleó de Girona. Expliquen que no deixaran de fer-ho, però reconeixen que ara es miren més el que compren. "Hi ha coses que abans compràvem i que ara ens ho hem de mirar més, perquè tot ha pujat molt", explica la Nati.

"Al supermercat hi anem a buscar el que ens calgui, però la carn el peix, el pa i la fruita i verdura ho comprem sempre aquí, que sabem d'on ve i hi confiem", conclou la Nati.