Salt es compromet a publicar els béns dels regidors al web

Els vots de CiU, PSC, PxC i un regidor no adscrit fan prosperar la moció a favor de la transparència

El ple de l'Ajuntament de Salt s'ha compromès a publicar al web municipal els béns, interessos i activitats de cadascun dels regidors. A més, els regidors que vulguin també disposaran d'un espai on fer pública anualment la seva declaració de l'Impost de la Renta de les Persones Físiques i de l'Impost sobre el Patrimoni.

El ple ha aprovat una moció presentada pel grup socialista i consensuada amb el grup de govern de CiU. També hi ha votat a favor la regidora de PxC i un dels regidors no adscrits. La moció, a més, preveu que Salt elabori un codi ètic per garantir la transparència. L'altra regidora no adscrita s'ha abstingut i hi han votat en contra els dos regidors d'IpS i el representant del PP.

La moció, aprovada per una àmplia majoria del ple, reflexiona sobre la situació actual de descrèdit de la política, amb escàndols relacionats amb la corrupció amb la vinculació de càrrecs públics en assumptes fraudulents. El text aposta per donar la màxima informació a la ciutadania i garantir la transparència per demostrar l'honorabilitat dels regidors.

Aprovant la moció, el ple s'ha compromès a habilitar un espai al web municipal on publicar la declaració de béns, interessos i activitats de cadascun dels regidors. A més, els regidors que vulguin també podran publicar la seva declaració de la renta. Aquest darrer punt no és obligatori i, per tant, faran públics els documents els regidors que vulguin.

El ple també ha acordat elaborar en un termini de sis mesos un codi ètic municipal. Per fer-lo, crearan un grup de treball dins els Consell de Ciutat per garantir que els ciutadans també poden participar-hi.

La moció ha rebut el suport dels regidors del PSC -que havien proposat la moció-, els de l'equip de govern de CiU, un dels regidors no adscrits, Carles Bonet, i la regidora de PxC. S'hi ha oposat tres regidors, els dos d'IpS i el regidor del PP. L'altra regidora no adscrita, Juana Martínez, s'ha abstingut.

La portaveu del PSC, Iolanda Pineda, ha assegurat que en aquests moments de dubte cap als polítics és bo adoptar qualsevol mesura que contribueixi a demostrar "que els servidors públics estem al servei del poble, i no dels nostres interessos personals".

L'alcalde de Salt, Jaume Torramadé, ha assegurat que en els seus 30 anys d'història els governs del municipi sempre han estat "extraordinàriament moderats" i ha posat com a exemple que com a màxim hi han hagut dos o tres càrrecs amb dedicació exclusiva. Per això, assegura que és una bona opció demostrar-ho als ciutadans.

El regidor del PP ha justificat el vot en contra perquè creu que els socialistes són "oportunistes" mentre que IpS no hi ha donat suport perquè considera que són compromisos de mínims. El seu portaveu, Ferran Burch, ha apostat per fer públiques també les despeses municipals relacionades amb assessors, telèfons mòbils, viatges, sopars o altres tipus d'activitats d'aquest tipus.