Posposat el desnonament a Salt d'un jove de 17 anys

El menor ha tingut moltes dificultats per aturar el procés d'execució hipotecària perquè no és el titular

La pressió ciutadana, a través de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, ha aconseguit avui aturar el desnonament de Gerrard, un noi de 17 anys que viu sol en un pis de Salt.

El seu pare no se'n pot fer càrrec i la seva mare i germana viuen al seu país d'origen, el Senegal. El desnonament estava previst a la una del migdia però a mig matí s'ha sabut que el jutge havia ordenat posposar-lo. Segons la portaveu de la plataforma a Girona, Marta Afuera, desconeixen els factors que ha tingut en compte el jutge ni tampoc si hi ha fixada la data d'un nou desnonament. El noi, respirava alleugerit i agraïa el suport rebut. La Generalitat li ha assignat un tutor legal fins que compleixi 18 anys el mes que ve.

"Estic molt content i tranquil, després de tot el suport que he rebut de la gent". Són les paraules de Gerrard, el noi de 17 anys que porta mesos batallant per frenar l'ordre d'execució hipotecària del BBVA, l'entitat amb qui la família té el deute. Ho ha hagut de fer ell sol perquè el seu pare no està al seu costat -per motius que no han transcendit- ni tampoc la resta de la seva família que se n'ha entornat al Senegal. És conscient, però, que el desnonament pot fixar-se un altre dia i per això està decidit a continuar "lluitant".

Explica que la seva voluntat ha estat poder-se quedar al pis del seu pare. En ser menor, se li ha assignat un tutor legal. Serveis Socials li va preguntar si volia anar a viure a una residència o si preferia quedar-se al pis sota la supervisió del tutor, i el noi es va decantar per la segona opció.

Les dificultats del seu cas per ser menor i no titular

Gerrard va arribar a Salt amb 9 anys i actualment està estudiant. Com que no era titular del deute, no se li podia assignar un advocat d'ofici i per això va prendre la decisió d'assessorar-se a la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca a Girona que l'han acompanyat en el procés. També es va donar el cas que no podia fer pràctiques a una empresa perquè tenia retingut el Número d'Identificació d'Estrangers (NIE). Finalment, la seva situació va arribar als Serveis Socials que es va encarregar del seu cas.

El pròxim març complirà 18 anys i per tant deixarà de ser un menor. Des de la PAH a Girona, desconeixen què passarà a partir de llavors, ja que de moment només han conegut que han aconseguit aturar el desnonament previst per aquest dilluns. Tampoc saben els motius que ha al·legat el jutge per ordenar posposar-ho. El noi va rebre la notificació del desnonament ara fa tres mesos.

Protesta a l'oficina del BBVA de Salt

Des de la PAH, mantenen que l'entitat bancària amb qui la família de Gerrard té el deute s'ha negat a negociar, tot i saber que es tractava d'un menor. És per això, que aquest matí una cinquantena de persones de la plataforma han entrat a l'oficina de Salt -situada molt a prop de l'Ajuntament- i han fet una protesta consistent a enganxar adhesius per tota l'oficina on es podia llegir 'Aquest banc enganxa, estafa i fa fora a la gent de casa seva'.

També s'ha informat als clients que hi havia allà del cas del menor i se'ls ha animat a retirar els seus estalvis per fer boicot a l'entitat. La portaveu de la plataforma ha parlat amb treballadors de l'oficina perquè fessin tot el possible per frenar els desnonaments. La protesta ha transcorregut durant uns minuts i sense incidents.