El Santa Caterina de Salt acaba la 1a fase d'ampliació d'endoscòpies per 1 MEUR

El projecte permetrà duplicar-ne la capacitat i fer nous tractaments guiats per escopia

L'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) ha acabat la primera fase del projecte de reforma i ampliació de l'àrea d'endoscòpies de l'hospital Santa Caterina de Salt (Gironès), que ha suposat una inversió de prop d'un milió d'euros (MEUR).

Amb la intervenció total sobre l’àrea, l’hospital duplicarà la seva capacitat i podrà fer procediments que fins ara quedaven limitats, com ara les endopròtesis, les mucosectomies complicades o les polipectomies de risc. D'aquesta manera podrà absorbir l'increment progressiu de l'activitat del Programa de cribratge de càncer de còlon i recte, l'augment del nombre d’endoscòpies diagnòstiques per sospita clínica, programades i urgents, i realitzar nous tractaments guiats per escòpia.

El projecte de reforma i ampliació de l’àrea d’endoscòpies, que va arrencar al setembre, permetrà a l'hospital tenir dues sales d'endoscòpies, una de nova creació, que s'ha posat en marxa ara, i una segona, totalment reformada i equipada. Les obres també inclouen la renovació de les instal·lacions de climatització i la previsió es que la segona fase estigui acabada aquest estiu.

La unitat d'endoscòpies del Santa Caterina és el centre de referència per a la població de la seva àrea d'influència (170.000 habitants de part del Gironès i Selva interior), i per a una població de 300.000 habitants (Gironès, Pla de l’Estany i Selva interior), en el cas del Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte. Actualment s'hi feien una mitjana de 3.300 endoscòpies l'any. D'aquestes, el 64% són colonoscòpies i el 34% gastroscòpies. El 2% restant correspon a altres tipus d'exploracions com ara anuscòpies o enteroscòpies. La previsió d'activitat, un cop finalitzat el projecte, és arribar als 5.000 procediments anuals.