Els preus s'apugen nou dècimes a Girona i l'IPC interanual es catapulta al 8% trencant tots els registres històrics

L'escalada de l'energia i els carburants fa que hagin arribat a encarir-se fins a un 54% al llarg del darrer any

Sotragada dels preus a les comarques gironines. En espera de veure l'impacte de la invasió d'Ucraïna (el conflicte va començar el 24 de febrer) el cost de la vida ha continuat apujant-se durant el darrer mes. Sobretot, arran de la crisi de preus de l'energia, que ha disparat tant l'electricitat com el gas i els carburants. Segons les dades que ha fet públiques l'Institut Nacional d'Estadística (INE), a la demarcació els preus s'han apujat nou dècimes durant aquest últim mes. Si bé el 2022 havia començat amb preus sostinguts -en part, arran de rebaixes- aquest febrer els descomptes no han pogut atenuar les alces que s'han registrat tant en els productes que formen part de la cistella de la compra com en els serveis.

Si s'analitzen els diferents grups, entre els que durant el darrer mes s'han apujat més de preu hi ha tot el paquet de l'energia i els carburants (+2,5%). I això, de retruc, també ha afectat el transport (+2,7%) i el lloguer de vehicles (+3,3%). També augmenten els aliments (+0,7%), els serveis d'allotjament (+1,6%), els paquets turístics (+2%) i l'oci i la cultura (+0,9%).

Per contra, la campanya de rebaixes fa que la roba i el calçat continuïn a la baixa. En concret, han baixat un 1,2%. També ho han fet els articles tèxtils de la llar (-1,1%), la jardineria (-2,1%), la telefonia (-1%) i els equips d'informàtica (-0,6%).

Rècord històric

El març s'obre amb incertesa, perquè a l'escalada de preus de l'energia i a la crisi de matèries primeres s'hi afegeixen també les repercussions del conflicte a Ucraïna. Sigui com sigui, però, allò que s'anticipa ja es comença a fer palès. En comparació amb un any enrere, a les comarques gironines els serveis bàsics (llum i gas) i els carburants ja han arribat a encarir-se fins a un 54,1%.

I tot plegat manté la inflació interanual disparada. De fet, arribant a trencar tots els rècords històrics. Perquè aquest febrer l'IPC interanual s'ha catapultat fins al 8%. En tota la sèrie històrica, que es remunta fins a vint anys enrere, mai s'havia assolit aquest índex. Fins ara, el mes elevat s'havia assolit el desembre de l'any passat (quan l'IPC interanual va enfilar-se fins al 6,9%).

Apart de l'energia i els carburants, aquells productes que s'han encarit més durant el darrer any a la demarcació són el transport (+12,7%), la roba i el calçat (+7,1%), l'alimentació (+5,4%) i els restaurants i hotels (+3,9%).