Un comboi amb ajuda humanitària i veterinària per a refugis d'animals ucraïnesos surt de Girona

Sis furgonetes de Galgos 112 i la Penya Blaugrana Monells recolliran famílies que han fugit de la guerra

Un comboi amb ajuda humanitària i veterinària ha sortit aquest dijous al matí de Girona rumb a la frontera de Polònia amb Ucraïna. El formen sis furgonetes noliejades per l'ONG Galgos 112 i la Penya Blaugrana Monells que han emprès el camí plenes fins dalt de menjar i medicaments. Una part de la càrrega es quedarà a la frontera i va destinada a les famílies desplaçades que han fugit de la guerra.

L'altra, per als animals, entrarà a Ucraïna a través d'un corredor d'ajuda. L'objectiu és fer arribar aliment i fàrmacs a refugis d'animals ucraïnesos que havien llançat un missatge de socors demanant ajuda. El camí de tornada el faran amb refugiats que s'establiran a les comarques gironines.

Galgos 112 i la Penya Blaugrana Monells es van començar a mobilitzar fa aproximadament una setmana i, en pocs dies, han aconseguit donacions de menjar, medicaments, cadiretes infantils, cotxets i aportacions econòmiques per cobrir les despeses del viatge i han pogut organitzar el comboi que ha sortit aquest dijous al matí de Girona. "La resposta solidària ha estat tan bona que, en comptes d'anar-hi amb una furgoneta i un cotxe com teníem previst al principi, sortim sis furgonetes", han explicat el president de la Penya Blaugrana, Benet Cuyàs, i la presidenta de Galgos 112, Ester Callol.

Porten ajuda humanitària per als refugiats que creuen la frontera ucraïnesa amb Polònia i, també, menjar i fàrmacs dirigits a refugis d'animals d'Ucraïna. "Des de Galgos 112 hem recollit el testimoni d'una petició d'ajuda d'associacions ucraïneses que es van posar en contacte amb nosaltres demanant ajuda perquè tenen gossos que s'estan morint de gana perquè no tenen menjar. A través d'un corredor, el podrem fer entrar al país", ha relatat Callol. La major part del menjar i dels medicaments per a animals prové de donacions d'empreses o veterinàries.

Després de deixar el material humanitari, les sis furgonetes tornaran amb refugiats que s'instal·laran en cases i habitatges cedits per acollir, majoritàriament de propietaris del Baix Empordà. Per ara, ja tenen dotze persones que es reuniran amb familiars o coneguts que viuen a les comarques gironines però l'objectiu, segons ha explicat Cuyàs, és "que totes les cadires vinguin plenes", sobretot de famílies sense vincle amb el territori i que "no tinguin on anar".

"Necessitem que la gent ens continuï ajudant, posant més cases a disposició, volent acollir refugiats o fent aportacions econòmiques. També persones que ofereixin refugi a famílies amb animals perquè ara, per exemple, portarem una mama i una nena amb dos gossets que no tenen on deixar-los i ens estan esperant", ha conclòs Ester Callol.