Dins dels actes de commemoració del 8 de març, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas ha presentat aquest matí el nou recurs web de l’Ajuntament de Girona “Amb nom de dona”. Es tracta d’un calendari on cada dia es mostra un document diferent produït en una data concreta i escrit o relacionat amb una dona o amb algun aspecte que afecta les dones.
Per a cadascun d’ells s’ofereix la imatge digital i una breu descripció. Tots els documents pertanyen al fons de l’Arxiu Municipal i al Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) o bé són procedents de fons personals i d’associacions que custodia l’arxiu. També han participat en la presentació del recurs el cap del Servei de Gestió Documental, Arxiu i Publicacions (SGDAP) de l’Ajuntament de Girona, Joan Boadas i la tècnica de l’Arxiu Municipal de Girona, Anna Gironella.
“Una de les moltes desigualtats que han patit i encara pateixen les dones és la manca de visibilitat del seu paper en la societat. Amb aquest recurs volem recuperar la seva memòria. En dies tant assenyalats com el d’avui també hem de recordar que sense aquesta memòria és impossible construir el futur igualitari i just que volem” ha destacat l’alcaldessa Marta Madrenas, qui també ha ressaltat la importància de la ciència arxivística en aquesta tasca: “Aquest recurs, únic i inèdit, és un exemple de la importància de la feina de custòdia de l’Arxiu Municipal de la ciutat, però també del seu treball de divulgació. En els darrers anys el consistori està realitzant un esforç per tal de digitalitzar el seu fons amb l’únic objectiu de fer-lo accessible a tota la ciutadania de Girona”.
“Amb nom de dona” vol posar en evidència que les dones, al llarg de la història, també han governat, s’han relacionat amb l’administració, han venut i comprat propietats, han escrit a persones amigues i conegudes, han desenvolupat feines remunerades en nombrosos àmbits, han lluitat per defensar-se i reivindicat els seus drets. És per aquest motiu que hi ha documents signats per reines, pageses i dones de remença, monges, llevadores, infermeres, venedores, treballadores municipals, escriptores, pintores, músiques, dames, serventes, dones pobres, malaltes, prostitutes i un llarg etcètera.
En el calendari hi ha tant documents textuals, en paper o pergamí, com cartells, invitacions i programes d’activitats, fotografies i gravats. La selecció no s’ha fet per criteris artístics o motius estètics, sinó que responen a una finalitat administrativa o personal. Per tant, no es tracta d’un recull d’efemèrides amb esdeveniments notables. “Al 2017 es va presentar el recurs ‘Vides documentades’, que mostrava diàriament i durant tot el mes de març un document històric relacionat amb els dones. Ara, amb el calendari ‘Amb nom de dona’ se segueix la línia de divulgació dels fons de l’Arxiu, que en aquest cas s’engloba dins el servei d’efemèrides de la ciutat” ha destacat Joan Boadas, cap del Servei de Gestió Documental, Arxiu i Publicacions (SGDAP) de l’Ajuntament de Girona.
El recurs “Amb nom de dona” vol evidenciar que les accions i relacions de les dones també han quedat recollides als arxius, amb una àmplia documentació històrica. Si en el passat s’ha volgut silenciar o ignorar la seva veu amb l’excusa que no apareixen a les fonts històriques, amb aquest recurs es vol desmentir amb contundència, reafirmant que cal continuar treballant per recuperar el dret a la memòria de totes les dones al llarg de la història.
La selecció realitzada per l’Arxiu Municipal i CRDI s’ha centrat en la documentació que ja estava catalogada, i que per tant, podia ser localitzada per data i a més hagués estat digitalitzada. El document més antic que es presenta és un pergamí de l’any 1160 i el més modern un cartell de l’any 1983, precisament referit als actes programats amb motiu i celebració del Dia de la Dona. Podeu accedir al recurs web “Amb nom de dona” a través de la web del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions.