Zoo inaugura el 20è aniversari del Black Music Festival en l'edició de la tornada a la ''normalitat''

Marquès admet però que es va programar en un moment complicat: "Arribar fins aquí ha estat un èxit"

El Black Music Festival torna al seu format i dates habitual per celebrar els seus 20 anys. Ho fa després de dues edicions marcades per la covid-19: La pandèmia va irrompre al festival just quan acabava de començar l'any 2020 i el 2021, el va obligar a reinventar-se.

Per això, l'any passat es va transformar en una edició especial que es va allargar durant tot l'any. El 2022 havia de ser, doncs, el de la tornada a la "normalitat" i una sala plena a vessar ho ha constatat. "Ho és tot i que tal i com està tot, no sé si tornarem enrere però cal pensar que quan vam preparar la programació es va haver de fer en un estadi de la pandèmia molt canviant. Amb canvis d'aforaments.... No sabíem si els artistes podrien venir. Per tant, arribar fins aquí ha estat un èxit", afirma el seu director, Pau Marquès.

Marquès també espera que la pandèmia permeti mantenir el format i la programació actuals i admet que el 20è aniversari no es podrà celebrar com haurien volgut. "Però no ho podíem deixar passar", insisteix. Pel que fa al ritme de venda d'entrades, el festival ha penjat el cartell de complet en dues actuacions i manté un bon ritme. "No ens podem queixar", afegeix Marqués. "La gent té ganes de tornar i avui serà espectacular", remarca.

L'encarregat d'estrenar el certamen ha estat la banda valenciana Zoo. Després de girar per sales i festivals de tot el país, actuant en països com Alemanya, Suïssa, França, el Regne Unit, Polònia, Bèlgica o el Japó, torna a terres gironines –amb les entrades exhaurides- per retrobar-se amb el públic amb la seva mescla música electrònica de ball amb rap, ritmes llatins i de música tradicional. Entre el repertori, la banda ha interpretat temes tan popular com 'Camins', 'La Mestra', 'Correfoc', 'Estiu', 'El Cap per Avall' o 'Corbelles' i ha tancat l'actuació amb 'Tobogan'.

Precisament, aquest dijous la banda va ser una de les grans triomfadores dels XXIV premis Enderrock, on se'ls va reconèixer com a millor artista per la crítica i també per votació popular i el públic li va donar el premi al Millor disc de música urbana.

Coincidint amb la inauguració del festival, aquest divendres també s'ha estrenat l'exposició de la Black Music a la Galeria Dual de Girona, que compta amb l’art dels artistes plàstics Josep Ministral, Guillermo Martí Ceballos, Joanic Geniut i Pau Morales.

Per dissabte, hi ha prevista l'actuació de la banda madrilenya Morgan, a l'Auditori de Girona on estrenaran el seu nou disc 'The river and the stone' a les comarques gironines. El mateix dissabte, a l'Atrium de Viladecans tindrà lloc un espectacle amb la Black Music Big Bang, que en aquesta ocasió reviurà els clàssics de Red Hot Chili Peppers.

Amb vocació internacional

Fins el 27 de març, oferirà un reguitzell de propostes tan d'àmbit internacional, com la cantant francesa ZAZ, el guitarrista nord-americà Cory Wong, la seva compatriota Gisele Jackson, els anglesos PBUG i d'artistes catalans com Xarim Aresté, Queralt Lahoz o Joana Serrat. A més, s'hi podran veure clàssics i nous talents del blues i soul del país com A Contra Blues, The Secret Investment & Company, La Soul Machine i Last Livin' Souls; Moonlight Benjamin i Laye Kouyaté; una jornada de cultura urbana "Hip Hop al parc" amb Doble & Hugh Sound i Vinnie Kairos; la "Silent Black", una discoteca silenciosa itinerant pel Barri Vell de Girona; i la ja consolidada jornada familiar "Black Music Picnic" que comptarà amb Dàmaris Gelabert, la Black Music Big Band i The Black Barbies.

Ampliant escenaris

El festival ha ampliat enguany el seu abast territorial i serà present en diferents espais escènics gironins com l’Auditori, l'Espai Marfà, el Parc del Migdia, el Parc Central, la plaça de l¡Assumpció, la pista del CREC Sant Daniel, Centre Cívic Sant Narcís, la Galeria Dual, el Park d'en Pitus i a l'Ateneu 24 de juny. Però també fora de Girona i en altres escenaris del territori com La Mirona, l'Auditori Atrium de Viladecans, La Sitja de Fornells de la Selva, el Teatre Bartrina de Reus, l'Auditori Teatre Espai Ter de Torroella de Montgrí, el Mediator de Perpinyà (Catalunya del Nord), l'Antiga Fàbrica Estrella Damm, la Plaça de la Vila de Corçà i la Sala Apolo de Barcelona, aquests dos últims com a nous espais del certamen.