El CaixaForum de Barcelona obres les portes a ''La maquina Magritte''

Obres procedents d’arreu del món fan possible aquesta retrospectiva dedicada a René Magritte

Ha arribat a Barcelona, amb la col·laboració del Museu Thyssen-Bornemisza de Madrid, “La Maquina Magritte”, una exposició dedicada a l’artista belga René Magritte i la seva trajectòria que es podrà visitar al CaixaForum de Barcelona fins al 6 de juny del 2022.

Magritte, un dels grans pintors surrealistes, té un estil propi fàcilment identificable i les seves pintures han esdevingut icòniques per l’impacte visual que causen. Les obres plantegen escenaris que confonen a la perspectiva i la lògica de l’espectador. L'artista va dedicar els estudis i tota la seva vida a l’art, sempre al marge de l’acadèmia i de manera independent.

A l'exposició es pot gaudir de més de 70 obres del pintor, procedents de diferents museus i col·leccions privades, dividides per  diferents temàtiques i escenaris que ensenya Magritte. La seva obra es caracteritza per ser una contínua investigació de formes, espais, siluetes i textures. També es mostren algunes escultures de l’artista.

Una de les seves inspiracions és l’escriptor Lewis Carroll i la seva obra "Alícia al país de les meravelles". Juga amb la sobredimensió d’objectes petits a grans espais. Mimetitza figures o siluetes amb textures diferents. Elimina els rostres humans o els deforma creant una sensació d’intriga o inacabat. Utilitza objectes per representar altres i relaciona elements molt diferents en un mateix espai fora de context. Les finestres, cortines o cavallets són molt recurrents a l’obra de Magritte per pintar paisatges. Els paisatges urbans i rurals, el cel o el mar es juxtaposen i creen un escenari irreal i inconnex. Tot plegat resulta un conjunt d’imatges fantàstiques i surrealistes estranyes, un estil que forma part del moviment del realisme màgic.

Magritte era també un aficionat de la fotografia i de la gravació de curtmetratges. L’exposició dedica una sala per mostrar la vida quotidiana del pintor amb les seves fotografies: capta la seva família, el seu barri o la seva casa. Amb la seva dona, Georgette Magritte, explora una fotografia més artística, una faceta poc coneguda del artista. L’exposició també ofereix els curtmetratges fets a casa per ell mateix i els seus amics.

L’entrada general per accedir a l’exposició té un preu de 6 euros. Aquesta és gratuïta pels clients de Caixabank i els menors de 16 anys. L’entrada permet accedir a totes les exposicions del recinte, tant les temporals com les permanents.