Neix la Taula d'impuls de la formació professional a les comarques gironines

Es vol impulsar els estudis i adequar l'oferta amb les necessitats laborals del territori

La Taula d'impuls de la formació professional a les comarques gironines s'ha reunit avui per primera vegada. El seu objectiu és fomentar la formació professional a la demarcació amb perspectiva gironina, establint un diàleg i un treball conjunt entre la Delegació del Govern i els agents socials i econòmics del territori.

La taula la formen els directors i delegats territorials de Presidència; Empresa i Treball; Educació; Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; la coordinadora territorial de Joventut, i representants dels sindicats, les patronals i les cambres de comerç gironines.

La delegada del Govern, que ha presidit la reunió, explica que constituir la taula era una necessitat que s'ha detectat a les trobades amb agents socials i econòmics gironins. "Els percentatges d'atur a la demarcació, sobretot d'atur juvenil, són millorables; però en canvi, els actors econòmics de les comarques gironines ens han traslladat les dificultats que tenen per trobar personal, i els sindicats han expressat les dificultats que hi ha en alguns sectors per reinserir o reorientar treballadors", afirma Laia Cañigueral.

La delegada explica que, per això, cal fer una feina transversal per abordar l'impuls de la formació professional a la demarcació i orientar millor les persones que busquen feina. "Fa falta una visió global, per això en aquesta taula explicarem les actuacions dels diferents serveis territorials pel que fa a l'oferta i l'orientació en formació professional, però també és molt important comptar amb la visió dels sectors socials i econòmics del territori per fer la diagnosi del moment i assegurar que l'oferta i l'orientació formativa s'adeqüen a la realitat del sistema productiu del territori", ha dit. I ha afegit: "Hem d'aconseguir un impacte efectiu". 

Interlocució "constant"

En aquest sentit, la delegada del Govern ha insistit que la interlocució serà "constant", i que per tant, tindrà repercussió tant a curt com a llarg termini. "No ens fixarem només en el curs vinent, volem treballar amb una visió ambiciosa i de futur", ha dit Cañigueral.

En paral·lel, un altre dels objectius de la taula és fomentar un canvi de paradigma i transmetre la formació professional com a valor afegit. La delegada ha ressaltat que "cal prestigiar la formació professional i potenciar-la com a valor estratègic". "La ciutadania n'ha de percebre l'alt èxit d'inserció laboral, la projecció professional i les possibilitats que ofereix si es vol continuar estudiant al llarg de la vida", ha afirmat.

A banda dels membres que formen la taula, durant aquesta primera reunió també s'ha parlat de la possibilitat de crear o incorporar grups de treball específics per analitzar sectors productius concrets. La voluntat dels membres de la taula és definir objectius en matèria de formació professional i fer-ne el seguiment per avaluar que s'avança en la direcció establerta.

La Taula d'impuls de la formació professional a les comarques gironines és una de les accions que forma part dels '20 Objectius Generalitat Girona', que la Delegació del Govern va presentar a principis d'any com a prioritats per a aquesta legislatura a la demarcació.