Una investigació revela que l'apatia agreuja l'estat de salut dels malalts d'Alzheimer

L'estudi l'han dut a terme des de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona al llarg de vuit anys

Un equip d'investigadors de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGi) ha publicat els resultats d'una investigació que revela com l'aparició de la síndrome de l'apatia afecta negativament en els malats d'Alzheimer. Entre les dades més significatives, l'estudi conclou que els pacients amb Alzheimer que pateixen aquesta síndrome (aproximadament un 20% del total) tenen pitjor estat de salut que els que no la tenen i, per tant, tenen un risc de mortalitat més elevat.

L'estudi s'ha dut a terme entre els anys 1998 i 2006 entre una àmplia mostra de 491 pacients diagnosticats d'Alzheimer per la Unitat de Recerca de l'Institut d'Assitència Sanitària de Girona. L'objectiu d'aquesta investigació, que es va iniciar el 1998 i s'ha allargat fins el 2006, ha estat el d'avaluar la prevalença, incidència, persistència i factors de risc i mortalitat per la síndrome de l'apatia en la malaltia de l'Alzheimer. La investigació s'ha fet prenent de referència una mostra de 491 pacients i, per això, es tracta de l'estudi més complet sobre l'apatia en la malaltia d'Alzheimer que s'ha fet a l'Estat.

L'Alzheimer és una malaltia degenerativa i incapacitant. En la seva evolució van apareixent diferents trastorns neuropsiquiàtrics, com l'apatia, que normalment va augmentant en freqüència i gravetat. Segons l'estudi, els pacients amb apatia evolucionen d'una manera diferent a altres malalts (ja que tenen pitjors condicions de salut) i es destaca la importància d'una diagnosi precoç. Si es detecta aviat la síndrome, es pot treballar per millorar la qualitat de vida del pacient a través d'exercicis d'estimulació i amb treball conjunt amb la persona o les persones que estan al seu càrrec.

Aquesta investigació ha estat liderada pel Grup de Recerca de l'Institut d'Assistència Sanitària i la Unitat de Demència de l'Hospital de Santa Caterina de Salt (Gironès), amb el Dr. Secundino López-Pousa, el Dr. Joan Vilalta-Franch i el Dr. Josep Garre-Olmo al capdavant. També han col·laborat la Dra. Laia Calvó-Perxas i el Dr. Oriol Turró-Garriga. Els resultats de l'estudi acaben de ser publicats en la prestigiosa revista 'Journal of Alzheimer Disease'.

L'IDIBGI, que té els seus orígens en la Fundació Privada Dr. Josep Trueta, es va crear el juliol de 2004 amb la finalitat de promoure, desenvolupar, gestionar i difondre la recerca biomèdica en l'àmbit de les comarques de Girona. Amb aquest objectiu, aglutina grups de recerca de l'Hospital Universitari Josep Trueta, la Universitat de Girona, l'Institut de Diagnòstic per a la Imatge, l'Institut Català d'Oncologia i l'Institut Català de la Salut a Girona.