Ribes clou el Carnestoltes cremant un ninot d'Aragonès i Sánchez practicant sexe anal

L'organització de la festa treu ferro a les queixes

Ribes de Freser (Ripollès) ha tancat aquest diumenge la setmana del Carnestoltes amb la tradicional crema del ninot i, un cop més, ho ha fet amb polèmica. Aquesta vegada per la figura del president del Govern, Pere Aragonès, i del govern espanyol, Pedro Sánchez, practicant sexe anal.

L'Observatori contra l'Homofòbia va obrir una incidència al considerar que el ninot identifica aquesta pràctica sexual amb la submissió i la denigració, però des de l'organització de la festa treuen ferro a la polèmica i lamenten que hagi sortit de fora del territori. "Aquí no s'ha escandalitzat ningú. És una sàtira i una picada d'ullet a la política i al fet que no ens deixin votar a la consulta dels Jocs Olímpics", explica el seu director, Eudald Casals.

La temàtica s'escull en funció de l'actualitat i, aquest any, una de les qüestions que més preocupa, segons Casals, és la possible celebració dels Jocs Olímpics d'Hivern al Pirineu, i el fet que la comarca ha quedat exclosa de la futura consulta.

També la taula de diàleg entre el govern català i espanyol. Per això, de tot plegat, n'han fet sàtira a partir de la figura, que representa el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el del govern català, Pere Aragonès, amb la torxa olímpica dels Jocs Olímpics d'hivern practicant sexe anal mentre esquien.

"Humor homòfob"

La figura no ha estat exempta de polèmica i, aquesta setmana, l'Observatori contra l'Homofòbia ha obert una incidència pel ninot. Consideren que es tracta d'"humor homòfob" perquè identifica aquesta pràctica sexual amb la submissió i la denigració.

Casals ha lamentat les acusacions i ha defensat que, en cap cas, el grup de teatre de Ribes és respectuós amb totes les orientacions sexuals "Sap greu perquè les acusacions venen de gent de fora de la comarca, i parlen de com se sentiran els nens de Ribes, però és una manera de normalitzar la pràctica del sexe i aquí ningú s'ha sentit ofès en cap moment", ha assegurat.

La polèmica, sempre servida

La polèmica sempre està servida al Carnestoltes de Ribes de Freser, i no és la primera vegada que la falla aixeca polseguera. La del 2019 també va ser notícia: un ninot que imitava el monarca espanyol, Felip IV, vestit com si es tractés d'un jutge i amb una balança al braç amb llaços grocs; el ninot del 2020 el va protagonitzar el paracaigudista de l'exèrcit espanyol accidentat amb un fanal el 12 d'octubre. Al militar, el van acompanyar un policia nacional, un guàrdia civil amb porra i un mosso disparant un foam. Ribes també ha vist encendre figures de Soraya Sáenz de Santamaría, els dos reis espanyols, Inés Arrimadas, Mariano Rajoy o Artur Mas amb Anna Gabriel, entre d'altres.

L'encesa del monument és l'últim acte d'una sèrie d'activitats que comencen una setmana abans amb l'aparició de la Santa Truja a l'Ajuntament. L'endemà és quan es descobreix i s'inaugura el monument que després acabarà cremant una setmana més tard. El dijous gras és un altre dels moments àlgids de la festa, amb el "segrest de la mainada": treuen els nens de l'escola i els porten al teatre on passen la tarda amb animació infantil.