Desmantellen un grup que manipulava màquines recreatives per quedar-se els diners

L'operació ha permès detenir set persones i s'han intervingut 2.200 euros i ordinadors

La Guàrdia Civil ha desarticulat un grup que es dedicava al joc professional en màquines recreatives utilitzant mètodes fraudulents per quedar-se els diners. L'operació, anomenada 'Mergos', ha permès detenir sis persones d'origen xinès i una de nacionalitat espanyola i s'han intervingut ordinadors, 2.200 euros i documentació sobre diferents models de màquines de joc. En el moment de la detenció, els implicats havien recorregut les demarcacions de Barcelona i Girona i altres províncies de l'Estat amb l'objectiu d'adquirir models concrets de màquines per detectar-ne els seus mecanismes de seguretat. S'estima que el frau hagi suposat una important repercussió econòmica per a les empreses afectades.

Els detinguts manipulaven les màquines mitjançant varetes metàl·liques que introduïen en les ranures de les monedes o fent un trepant en un punt clau de l'aparell. D'aquesta manera, inserien a través del mètode 'pesca', bitllets de 20 euros prèviament manipulats mitjançant talls i reforços de plàstic. La fórmula consistia en col·locar un fil en un extrem del bitllet i podien recuperar-lo una vegada finalitzada la jugada i rebre la resta dels diners del canvi.
També utilitzaven un dispositiu electrònic extern que probablement no deixava rastre físic en la màquina i que facilitava el buidatge dels diners. Es tracta d'un petit ordinador amb un potent microprocessador que té incorporat un sistema de destrucció del programa utilitzat si es procedeix a l'obertura del dispositiu.

Els agents han detingut sis ciutadans d'origen xinès i un de nacionalitat espanyola. A més, s'han realitzat quatre registres en habitatges i vehicles d'on s'han intervingut ordinadors, elements electrònics, plàstics retallats preparats per manipular bitllets, 27 varetes metàl·liques per utilitzar-les sobre les màquines, utensilis per a la fabricació de les varetes, diversos flascons de cola, 2.200 euros en metàl·lic, a més de diversa documentació com la relacionada per a l'adquisició de diferents models de màquines recreatives.

En el moment de la detenció, els principals implicats havien recorregut les províncies de Múrcia, València, Alacant, Barcelona, Girona, Huesca, Zaragoza, Guadalajara i Madrid amb l'objecte d'adquirir models concrets de màquines per al seu trasllat a la província de Màlaga, on serien estudiades per l'organització per esbrinar els mètodes de vulneració dels seus mecanismes de seguretat o trucs relatius a l'obtenció de premis.

L'organització estava assentada a Andalusia i operava arreu de l'Estat

La xarxa, que va ser detectada a Cantàbria, operava arreu de l'estat espanyol. El nucli principal del grup residia a Torremolinos (Màlaga), i altres integrants a Benalmadena, Màlaga i Écija (Sevilla).

L'operació va començar al maig del 2012 quan una patrulla de seguretat ciutadana de Santoña (Cantàbria) va intervenir en un vehicle, ocupat per dos homes de nacionalitat xinesa, diferents varetes de filferros, flascons de cola, bitllets manipulats, un potent imant i un complet dispositiu electrònic que podrien utilitzar-se amb alguna finalitat delictiva.

Després de la comprovació d'aquests efectes es va determinar que els utilitzaven per manipular els mecanismes antifrau de les màquines recreatives i per alterar els dispositius interns d'aquestes màquines. Amb això, obtenien els premis o devolucions de diners que no corresponien.

Tant els fabricants com els operadors de salons recreatius de tot l'Estat han col·laborat en aquesta operació i s'han personat en la causa com a part perjudicada.

Els agents de la Guàrdia Civil treballen per poder quantificar les pèrdues econòmiques que ha pogut patir el sector. Encara no es disposa de la xifra exacta, ja que són moltes les empreses afectades per aquest frau, però s'estima que suposarà una important repercussió econòmica per aquestes empreses. El perjudici ocasionat només a Cantàbria, entre els diners sostrets i els danys ocasionats a les màquines ascendeix a uns 100.000 euros.

L'operació continua oberta i no es descarten noves detencions.