Llancen ous i sabates contra la seu del PP a Girona

Un centenar de persones convocades per la PAH coregen consignes contra els desnonaments i els qualifiquen de "genocidi financer"

Unes cent persones convocades per la PAH de Girona s'han concentrat davant la seu del PP a la ciutat, poca estona abans que el partit decidís canviar de parer i donar suport al Congrés a la ILP per la dació en pagament. Els manifestants han clavat enganxines amb el lema 'STOP desnonaments' a la porta, han arrencat el plafó amb les sigles del partit i, després de llançar-lo a la vorera, hi han tirat sabates i l'han empastifat amb ous.

Durant la protesta, no han deixat de corejar clams com "Assassins, assassins"o "Gent sense casa, cases sense gent: no s'entén". La portaveu de la PAH, Marta Afuera, ha qualificat els desnonaments de "genocidi financer" i ha reclamat mesures per acabar amb aquest "drama". El degoteig de suïcidis de persones que es veuen ofegades pel seu deute hipotecari -el darrer, una parella d'ancians de Calvià- ha encès els membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Girona. Un centenar de persones s'han concentrat aquesta tarda davant la seu del PP a la ciutat, situada al carrer Migdia, poca estona abans que el partit canviés de parer per sorpresa i decidís donar suport a la ILP.

Els manifestants no han estalviat retrets ni insults cap als populars. Els han titllat com a "assassins" i "criminals" i han començat a llançar sabates contra un cartell -que duien ells mateixos- on es llegien les sigles del PP. Amb aquesta acció, han volgut recolzar les paraules de la portaveu de la PAH, Ada Colau, la setmana passada al Congrés, en resposta al secretari general de l'Associació Espanyola de la Banca, que va negar el drama dels desnonaments.

Poca estona després, diversos membres han entrat a l'edifici i han clavat tot d'enganxines amb el lema 'STOP desnonaments' a les portes de la seu del PP. També han arrencat el plafó amb les sigles del partit que hi ha a l'entrada de la seu, l'han llançat a la vorera, hi han tirat sabates i l'han empastifat amb ous.

La concentració -amb tall de carrer inclòs- ha acabat pels voltants de les sis de la tarda, poca estona després que a Madrid el PP anunciés el suport a la ILP. La portaveu de la PAH de Girona, Marta Afuera, ha qualificat els desnonaments de "genocidi financer", ha titllat els polítics de "criminals" i ha exigit accions contundents per evitar que es faci fora la gent de casa seva.

"No ens aturaran, esgotarem totes les vies possibles per aconseguir una societat digna i justa que permeti l'accés a l'habitatge i que no massacri les persones i les famílies", ha dit Afuera. La portaveu de la PAH ha afegit que és "indignant" veure com la gent "perd la vida i la il·lusió" per culpa dels bancs i ha avançat que, si la situació no es capgira, es pot viure un veritable "esclat social".

536 desnonaments diaris

Durant la protesta, diversos membres de la PAH han desplegat una pancarta on es podia llegir: '536 desnonaments diaris a Espanya. El poble diu prou'. Precisament, la PAH de Girona demà intentarà aturar-ne un a Salt (Gironès), i dijous un altre a Bordils (Gironès).

En el primer cas, el banc vol fer fora de casa seva una família amb quatre fills (d'edats entre els 2 i els 9 anys). Els pares només disposen de 426 euros al mes per tirar endavant, i des de fa un any i mig no troben feina.

En el segon cas, l'afectada és una anciana del municipi. La dona té 80 anys i al seu fill, de 57, ja el van desdonar l'octubre passat de casa seva a Celrà (Gironès). Mare i fill treballaven fent mercats fins que ella va començar a cobrar la pensió de viduïtat (actualment, de 630 euros mensuals) i el fill va haver de plegar de treballar a causa de la crisi. Actualment, ell no té cap ingrés.