Iniciativa a Banyoles per contractar aturats de llarga durada

S'han seleccionat vint persones qualificades que treballaran durant sis mesos

Vint persones del Pla de l'Estany participaran en un projecte subvencionat pel Servei d'Ocupació de Catalunya que inclou quatre mesos de formació en atenció al client i mig any de feina en una empresa. Els participants són aturats de llarga durada que porten més d'un any sense feina i que han esgotat els subsidis. Es tracta de persones amb un nivell d'estudis mitjà-alt (títols universitaris, FP o Batxillerat), que han quedat fora del mercat laboral.

"Són persones bones a nivell de currículum i que seran encara més bones després de formar-se", explica el conseller d'Empresa del Consell Comarcal del Pla de l'Estany, Josep Massanella, que ha demanat als empresaris locals que es "mullin" i els contractin. L'Ajuntament de Banyoles, en col·laboració amb el Consell Comarcal, va ocupar-se de fer arribar tota la informació i la memòria del projecte per poder-se acollir a aquest programa que està subvencionat pel Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) i destinat a municipis amb més de 20.000 habitants.

Segons ha explicat la regidora de Promoció Econòmica de Banyoles, Joana Vilà, van decidir centrar-se en la formació d'atenció al client perquè permet un "ventall ampli" de possibilitats a nivell de sortides professionals. Així, el que es pretén és que la persona surti amb les competències i les qualitats necessàries per poder "atendre, assessorar, informar i recollir queixes" dels clients en relació als productes, serveis o funcionament de l'entitat o empresa que els contracti.

La formació consta de sis mòduls que van des dels coneixements de l'organització d'una empresa i l'estructura de la distribució comercial, passant per les tècniques de comunicació en l'atenció al client, informació de riscos laborals, l'ús de les eines informàtiques i les habilitats de comunicació. En total, són 305 hores de formació que es faran durant quatre mesos -del març al juny- cada matí de dilluns a divendres.

Gent qualificada i motivada

Per poder participar al programa calia portar més de dotze mesos a l'atur de forma continuada i haver esgotat totes les prestacions i subsidis. A la comarca hi havia 157 persones en aquesta situació, segons les dades de l'Oficina de Treball de la Generalitat, però es va fer una preselecció tenint en compte que es buscaven persones amb un nivell d'estudis mitjà-alt, un fet que va acotar-ho a unes 90 persones. Després de fer una sessió informativa, es va fer un procés de selecció on es van tenir en compte aspectes com ara les situacions familiars i personals i sobretot la motivació, un aspecte que ha pesat molt segons la regidora. Totes elles viuen amb dificultats ja que no tenen ingressos en haver esgotat els ajuts i subsidis.

Des del Consell Comarcal, s'ha volgut subratllat l'alt nivell de qualificació dels seleccionats -amb estudis universitaris, postgraus, FP o batxillerat-, de manera que la seva base formativa ja "és bona". "Són persones bones que encara ho seran més després de la formació", ha subratllat el conseller d'Empresa i Ocupació, Josep Massanella, que ha demanat als empresaris i entitats que "es mullin" i facin un pas de "solidaritat" per contribuir a tornar-los al mercat laboral.

Un cost mínim per a empreses i entitats que contractin

El programa requereix la participació d'empreses i entitats que contractin els participants durant un mínim de sis mesos (de juny a desembre). El contracte pot ser a temps complet o parcial -no inferior a 25 hores setmanals- i suposa un cost mínim per al contractant ja que el SOC assumeix el salari del treballador -el salari mínim interprofessional de 645,30 euros- mentre que l'empresari només haurà de pagar la seguretat social. S'està estudiant si es pot aconseguir bonificar aquesta última part. Per altra banda, l'empresa també ha d'assignar un tutor al participant del programa contractat perquè el guiï i en faci un seguiment.

L'Ajuntament de Banyoles subratlla que aquest és un exercici de "coresponsabilitat" entre el sector públic i privat i que representa una "esperança" i una "oportunitat" per a aquestes persones que han quedat fora del mercat laboral.